Италианският шампион Ювентус и испанският първенец Барселона ще спорят в един от 1/4-финалите на Шампионската лига този сезон. Винаги, когато тези два тима са се срещали, победителят е играл финал в съответния турнир, но не е печелил трофея, сочи статистиката. Изключение е само 2015 година, когато двата отбора спориха на финала в Шампионската лига и Барселона срази Ювентус с 3:1 в Берлин, за да спечели за пети път в историята трофея от най-престижния европейски клубен турнир.

Два са случаите в КЕШ/Шампионска лига и два в други несъществуващи вече надпревари, в които един от двата тима продължава напред след елиминация на другия, но се на финала губи битката за титлата.

През сезон 1985/86 съперниците се изправят един срещу друг на 1/4-финалите в предшественика на Шампионската лига - КЕШ (Купата на европейските шампиони). Тогава каталунците побеждават с 1:0 на „Камп Ноу” и завършват 1:1 с „бианконерите” в Торино, а след това елиминират и Гьотеборг след разменени домакински победи с по 3:0 и 5:4 след дузпи, но на финала губят от Стяуа с 0:2 след изпълнение на дузпи. В редовното време и продълженията тогава срещата завършва 0:0 на „Рамон Санчес Писхуан” в Севиля.

През 2003 година Ювентус си отмъщава и елиминира Барселона на 1/4-финалите в Шампионската лига. Двата мача завършват по 1:1 и срещата на стадион "Камп Ноу" влиза в продължения, в които „старата госпожа” вкарва втори гол и продължава напред. На 1/2-финалите Ювентус отстранява Реал (Мадрид) след 1:2 на „Сантяго Бернабеу” и 3:1 в Торино, но в чисто италианския финала губи от Милан с 2:3 след дузпи (0:0 в редовното време и продълженията) на „Олд Трафорд” в Манчестър.

През 1991 година на 1/2-финалите в несъществуващия вече турнир КНК (Купа на носителите на национални купи) Барселона с Христо Стоичков в състава си побеждава Ювентус с 3:1 на „Камп Ноу” и губи в реванша с 0:1, а на финала отстъпва на Манчестър Юнайтед с 1:2 на стадион „Де Кьойп” в Ротердам.

Далеч назад във времето през 1970 година Ювентус и Барса спорят на 1/16-финалите за друг несъществуващ турнир - Купата на панаирните градове. „Бианконерите” отстраняват каталунците след две победи с по 2:1 и след това достигат финала, но не успяват да спечелят трофея след две равенства с Лийдс – 2:2 в Торино и 1:1 в Англия.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА