Монако повали Борусия (Дортмунд) с 3:2 като гост в първи четвъртфинален мач от Шампионската лига. С този успех момчетата на треньора Леонардо Жардим направиха голяма крачка към следващата фаза на турнира.

Двубоят трябваше да се играе снощи, но заради терористичен атентат по автобуса на Борусия, бе отложен за днес.

Извън сметките за домакините остана контузеният при снощния зловещ акт защитник Марк Бартра, който бе опериран заради счупена ръка и проникване на външно тяло в крайника.

Първото положение се откри пред Пиер-Емерик Обамеянг, който се откъсна сам срещу вратаря на гостите Даниел Субашич, но стреля над вратата от удобна позиция.

В 16-ата минута Сократис Папастопулос повали в наказателното поле Килиан Мбапе и реферът Даниеле Орсато (Италия) побърза да посочи „бялата точка“. Фабиньо обаче пропусна дузпата, биейки покрай вратата. Секунди по-късно Мбапе се озова в прегръдките на съотборниците си, след като откри резултата. Младата голова сензация на „монегаските“ беше оставен непокрит на празна врата и отклони с коляно центриране от лявото крило за 0:1. В 35-ата минута защитникът на Борусия Свен Бендер плонжира в опит да изчисти остро центриране отляво и с глава опъна собствената си мрежа за 0:2.

"Жълто-черните" имаха претенции за засада при първия гол, както и претенции за фаул при втория.

След почивката домакините натиснаха в опит поне за изравняване. В 57-ата минута усилията им се увенчаха с успех. След продължително разиграване и груба грешка в отбраната на „монегаските“ Шинджи Кагава изведе Усман Дембеле на празна врата и той нямаше как да сбърка за 1:2. Този гол донесе импулс в играта на момчетата на треньора Томас Тухел и опасните положения пред Субашич се заредиха едно след друго.

В стремежа си да атакуват непрекъснато домакините се оголиха опасно отзад и четвърт час преди края Радамел Фалкао се оказа в голова позиция. Тигъра обаче вместо да вкара трети гол за Монако стреля в облаците.
В 79-ата минута обаче прошка за Борусия нямаше. Килиан Мбапе се възползва от груба грешка на Пулишич, открадна топката, напредна сам срешу Бурки и го преодоля хладнокръвно за 1:3! Това беше четвърти гол за младока в Шампионската лига.

Въпреки това Борусия не се предаде и върна едно попадение. Негов автор стана японецът Кагава в 85-ата минута. 

Това беше едва второ поражение на Борусия от началото на миналия сезон като домакин в евротурнирите.
Балансът на Монако срещу германските отбори е 8 победи, 5 равенства и 4 загуби. Всички поражения са на немска земя.
 

 



 ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С АТАКАТА СРЕЩУ АВТОБУСА НА БОРУСИЯ ДОРТМУНД 

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА