Две българки имах честа да се срещнат с президента на МОК Томас Бах в Лозана, а поводът бе тридневен семинар на жените лидери в спорта. Емилия Груева представляваше Международната федерация по бокс (АИБА), а Елеонора Рангелова – световната централа по баскетбол (ФИБА).

На форума МОК си постави амбициозната задача жените да са 30 процента от ръководните органи на всяка международна федерация до игрите Токио 2020, пише в "Труд".

„Всъщност АИБА има да учи много, защото нашите представителки влязоха последни в олимпийската програма“, каза Груева.

Дебютът бе на игрите Лондон 2012, а Стойка Петрова записа най-доброто българско участие – пета.

„Посланието бе, че представителите и на двата пола трябва да работят заедно, за да може повече жени в един момент да заемат управленски постове – продължи Груева, която е и член на женската комисия на АИБА. – Семинарът завърши, като всички се хванахме за ръце с идеята, че когато сме заедно, сме по-силни.“

Освен че е генерален мениджър на родната федерация по баскетбол, Елеонора Рангелова има и успешна кариера като съдия. Тя бе сред петте жени, получили наряд за олимпийските игри Рио 2016, но бе единствената представителка на нежния пол сред делегатите на масата за мачовете при жените и мъжете в Бразилия.
За финал президентът на МОК Томас Бах даде вечеря на 65-те представителки на международните федерации, която премина в неформални разговори.