Цветана Пиронкова също като Григор Димитров приключи безславно на тенис турнира на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Първата ни ракета при жените загуби с 1:2 сета от германката Лаура Зигемунд - 6:1, 4:6, 2:6 и се сбогува с Игрите.

Това беше първи мач на Пиронкова с 28-годишната германка, която е 33-та в световната ранглиста.


 

Пловдивчанката започна отлично срещата си със Зигемунд. Цвети набързо поведе с 3:0 гейма, след като успя и да пробие противничката си. Германката взе един гейм след това, но той се оказа последен за нея в първата част, в която Пиронкова изцяло доминираше и заслужено стигна до 6:1 след 31 минути игра.

Вторият сет също започна обещаващо за Цвети. Тя поведе с 2:1 и пробив, но не успя да го затвърди, след което нашето момиче очевидно се пропука и позволи на Зигемунд да контролира събитията на корта. След като изравни резултата в геймовете, германката стигна и до успеха, изравнявайки сетовете - 6:4 след 53 минути във втората част.

В началото на третия сет Зигемунд успя да пробие Цвети, която все пак намери сили да върне пробива за 2:2. Германката обаче си върна аванса и с три поредни гейма поведе с убедителното 5:2, доближавайки се още повече до победата. След това 33-ата в световната ранглиста дори подпечата обрата с още един пробив за крайното 6:2.

Зигемунд ще срещне във втория кръг Шуай Чжан. Китайката надви в откриващия ден на Игрите 12-ата в схемата Тимеа Бачински (Швейцария) с  6:7(4), 6:4, 7:6(7).

За Пиронкова това беше трето участие на олимпийски игри. И в Пекин през 2008 година, и в Лондон през 2012-а, Цвети отпадаше във втория кръг, но сега в Рио приключи още на старта.

ЛАУРА ЗИГЕМУНД - ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА 2:1 (1:6, 6:4, 6:2)


 



Схема, резултати и програма на тенис турнира (мъже) в Рио
Схема, резултати и програма на тенис турнира (жени) в Рио