Световният шампион Матей Тот от Словакия спечели златото на 50 километра спортно ходене на олимпийския турнир по лека атлетика в Рио де Жанейро.

33-годишният Тот финишира с време 3:40:58 минути след силно представяне в края на дистанцията. Защитаващият титлата си от Лондон 2012 Джаред Талънт (Австралия) остана втори на 18 секунди. Така той взе четвърти олимпийски медал в кариерата си, като освен златото в британската столица преди четири години, той има сребро на 50 километра спортно ходене и бронз на 20 километра спортно ходене от Пекин 2008. Трети на 26 секунди се нареди Хирооки Арай от Япония.

Световният рекордьор и трикратен европейски шампион Йоан Диниз (Франция) стартира силно и на 30-ия километър натрупа аванс от почти минута и половина пред преследвачите, но постепенно отпадна физически и беше застигнат. Талънт оглави колоната десетина километра преди финала и постепенно увеличи аванса до около 30 секунди, но в последните пет километра Тот рязко повиши темпото и в крайна сметка триумфира. Диниз пък финишира осми с изоставане от 5:45 минути.