Превърналият се в легенда Майкъл Фелпс най-накрая бе победен, след като сингапурецът Джоузеф Скулинг наруши господството на американеца на 100 м бътерфлай и спечели олимпийската титла в Рио де Жанейро. Сингапурецът взе златния медал с нов олимпийски рекорд - 50.39 секунди.

Борбата за второто място бе ожесточена и то бе разделено между трима плувци - Майкъл Фелпс, Чад льо Кло и Ласло Чех, финиширали с еднакво време – 51.14 секунди. Това е и първият финал, в който унгарецът Чех не загуби от Фелпс, който има 22 златни медала и общо 27 отличия от олимпийски игри. Американецът ще се състезава утре в щафетата на 4 по 100 м съчетано плуване и може да добави още един медал към колекцията си.

За Чад льо Кло сребърният медал е второ отличие от Игрите в Рио, след като по-рано спечели сребърен медал и на 200 м свободен стил. Преди четири години в Лондон южноафриканецът пак бе втори на 100 м бътерфлай, но след Фелпс.

30-годишният легендарен унгарец Чех спечели първия си медал от олимпиадата в Рио, след като остана извън тройката на 200 м бътерфлай.