Тихомир Иванов дебютира отлично на Олимпиадата в Рио де Жанейро. 22-годишният плевенчанин се класира на финал в скока на височина, след като в квалификацията изравни личния си рекорд от 229 сантиметра. Отличният скок му беше достатъчен да си осигури класирането за битката за разпределението на медалите.

Възпитаникът на Георги Гетов направи страхотна квалификация и се справи с 217 см, 222 см, 226 см и 229 см от първи опит. До качване на летвата на квалификационната норма от 231 см не се стигна, тъй като финалът се оформи още на 229 см.

Тихомир Иванов, който не направи нито един фаул, раздели първата позиция в квалификацията с още трима състезатели, които скочиха от раз всички височини - големите звезди Мутаз Есса Баршим (Катар), Богдан Бондаренко (Украйна) и Дерек Друин (Канада).

Финалът допълниха и четирима с 226 см – тези, които имаха безгрешни изпълнения до трите фаула на 229 см.

Тихомир Иванов се превръща в първият български атлет, който достига до финален етап на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Той се изкачва в историята на българската лека атлетика като вторият ни представител във финал в скока на височина на Олимпийски игри след Георги Дъков в Барселона 1992.

Финалът ще бъде на 17 август в 2:30 часа българско време.

Припомняме, че Тихомир Иванов се оплака от Григор Димитров в началото на Игрите в Рио, когато написа в "Инстаграм" коментар към снимка на тенисиста: "Поне да поздравяваше съотборниците си. Нямаше да е лошо, а не да ни подминаваш."

ФИНАЛИСТИТЕ В СКОКА НА ВИСОЧИНА: