Екатерини Стефаниди е новата олимпийска шампионка в овчарския скок. Гъркинята, която по-рано през сезона триумфира със златото на Европейското първенство в Амстердам, спечели и титлата на Игрите в Рио де Жанейро при отсъствието на Елена Исинбаева. Както е известно, рускинята не беше допусната до участие на олимпийските игри. Исинбаева дори заяви, че която и да вземе златния медал, ще се чувства втора.

Стефаниди стигна до победата с 4.85 метра, преодоляни от втори опит. Със същия резултат, също постигнат от втори опит, със среброто остана Санди Морис. Американката не успя да се пребори за златното отличие заради една грешка на 4.70 метра, които Стефаниди беше преодоляла от първи опит.

На следващите височини двете бяха с абсолютно еднакви показатели. Елиза Маккартни заслужи бронза, след като постави нов национален рекорд на Нова Зеландия от 4.80 м.

Олимпийската шампионка от Лондон 2012 Дженифър Сур (САЩ) не успя да защити титлата си и раздели седмото място с друга от фаворитките за първото място - Ярислей Силва (Куба). И двете преодоляха по 4.60 метра.