Бразилия спечели за трети път в историята си олимпийски златни медали в мъжкия волейбол. На финала в Рио 2016 „селесао“ се наложи над Италия с 3:0 (25:22, 28:26, 26:24). „Адзурите“ пък за трети път губят финал на Олимпиада след Атланта'96 и Атина 2004.

Първият гейм започна равностойно до 6:6, а след това Италия успя да се откъсне с три (9:6). Домакините обаче засилиха сервиса си (5:0 аса за първия гейм) и успяха да стопят изоставането си, а впоследствие и да поведат след 25:22.

Във втората част отново италианците започнаха по-добре и се откъснаха с 4:1. Водени от Уолъс и Фелипе бразилците отново се върнаха в гейма, за да стигнат до 24:22. Италия успя да неутрализира два геймбола за домакините, а след това на свой ред имаш геймбол. „Адзурите“ не се възползваха, а домакините отново обърнаха резултата в своя полза, за да поведат с 2:0.

Уолъс продължаваше да бъде неудържим от атака и през третия гейм, а синхронът между Бруно и Лукас Сааткамп улесни допълнително бразилците. Италианските волейболисти се бореха, но личеше умората след тежкия мач със САЩ на полуфинала.

Уолъс де Соуса беше най-резултатен за успеха с 20 точки, Фелипе Фонтелес добави 11 (2 аса). Иван Зайцев реализира 17 точки за Италия, докато Османи Хуанторена реализира 14. С бронзовите медали се окичиха състезателите на САЩ, които по-рано днес спечелиха малкия финал срещу Русия.