Европейският боксов шампион в категория до 52 килограма Даниел Асенов съжалява за шанса, който е изпуснал на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Тайсъна от Кукорево загуби вчера от алжиреца Мохамед Флиси и се размина с участие на 1/4-финал при дебюта си на олимпийски игри. От далечна Бразилия 19-годишният Асенов даде интервю за БЛИЦ СПОРТ, в което изрази възмущението си от хората, позволили си да го обиждат на етническа основа след отпадането.

"Не се срамувам от ромския си произход! Аз съм повече българин от много други", отсече Тайсъна от Кукорево.

- Какво не ти достигна да елиминираш Флиси и да продължиш напред?
- И аз не знам какво точно не ми достигна. Раздадох се на максимум, вкарвах по-точни удари, но съдиите решиха друго.

- Защо все по-често съдиите ощетяват България?
- Лошото е, че нямаме дори съдия в бокса, не знам какво повече да кажа. Преди имахме влиятелни хора в спорта, а сега е съвсем различно.

- Какво коментирате в щаба и извлече ли си поуките от този мач?
- Треньорите са доволни от представянето ми, но за съжаление не донесох медал за България. Сега ще почина известно време и пак се почва. След всеки край има ново начало.

- Очакваше победата, но вдигнаха ръката на Мохамед Флиси. Искаше ли да кажеш нещо на съдията в този момент?
- Не, не, какво да му кажа!? В този момент не знаех какво се случва и защо вдигат ръката на съперника, а не моята.

- Смяташ ли, че изпусна шанса си и можеше ли да се представиш по-добре?
- Определено изпуснах голям шанс. Мислех, че ще се справя и ще успея да извоювам медал за България.  

- Беше ли разучил добре алжиреца?
- Да, треньорите го бяха разучили и направиха тактиката, както процедираме във всеки мач. Аз само се качвам на ринга и правя това, което ми казват. Е, признавам си, че понякога не ги слушам.

- Огорчен ли си от факта, че нямаше подкрепа от трибуните? В Рио почти не забелязваме български трибагреници и викове "Българи Юнаци"?
- Не, в никакъв случай не съм огорчен. Всеки е дошъл да се състезава и не мога да се сърдя на никого. Кофти е, че нямах голяма агитка, каквато имаше алжиреца, но съм доволен, че преди да се кача на ринга в публиката имаше, макар и малка част, хора, които викаха за мен. Видях и българския трибагреник.
 
- С какво ще запомниш участието на първата си Олимпиада? Какво научи и чувстваш ли се вече по-зрял и готов да жънеш още по-големи успехи?
- Съжалявам, че не се представих добре, но определено след всичко това ще бъда още по-силен.

- Амбициозно момче от село Кукорево (с близо 1800 жители) стигна до Рио. Сбъдна ли мечтата си или може би мечтите ти се простират още по-далеч?
- Определено е сбъдната мечта. И занапред имам други мечти вече.

- Боксьорите имахте ли проблемите, с които ежедневно се сблъскаваха други от нашите олимпийци? Имаш ли оплаквания от условията в олимпийското село?
- Честно казано това нас изобщо не ни притесняваше, защото все пак сме дошли да вършим работа. Но организацията наистина е много слаба.

- Загуби, но отпадна с високо вдигната глава. Фейсбукът ти е затрупан с поздравления от приятели и фенове. Искаш ли да им кажеш нещо?
- Много хора се радват, но и много други ме оплюват. Много съм благодарен на тези, които ме подкрепиха, дори и след загубата. Благодаря и на тези, които не ме подкрепят. Гледам, че пишат разни неща за мен под статиите... бил съм мангал! Това са комплексари, но се дразня и искам да подчертая нещо. Аз съм от ромски произход и не се срамувам да го кажа, но съм 1000 процента сигурен, че съм повече българин от много други.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ


* Снимки: REUTERS