Американката Гуен Йоргенсен спечели олимпийската титла в дисциплината триатлон за жени, след като победи с 40 секунди златната медалистка от Лондон - Никола Шпириг от Швейцария.

Йоргенсен, която доминира на международната сцена в последните три години и има две световни титли, изоставаше значително от лидерите в състезанието малко преди края на надпреварата, но нейната сила е на трасето за бягане. Испанката Каролина Рутиер стъпи първа на сушата след 1.5-километровото плуване, следвана от американката Кати Зафирис и южноафриканката Мари Раби, но Шпириг ги настигна по време на 38.5-километровия колоездачен пробег на хълмовете край Копакабана.

Раби се очертаваше като основен конкурент на Шпириг за титлата, след като финишира първа в колоезденето пред швейцарката и австралийката Ема Мофат. Йоргенсен обаче се изкачи до четвърто място след втория етап и направи много силно бягане на 10 километра, за да поеме лидерската позиция. Тя я задържа и до самия край, финиширайки с 40 секунди пред шампионката от Лондон 2012. Британката Вики Холанд, която беше 26-а в Лондон, спечели бронзовия медал в Рио де Жанейро с изоставане от 45 секунди срещу времето на Йоргенсен. Американката финишира за 1:56:16 часа.