Мерцедес има не само най-добрия болид, но и най-добрите пилоти във Формула 1. Лидерът в генералното класиране Нико Розберг и световният шампион от миналия сезон Люис Хамилтън продължават битката си за световната титла през настоящата кампания, а в тяхна помощ за тази цел идва и метод, използван от НАСА за астронавтите.  

„Сребърните стрели” са разработили специална програма за спане на своите пилоти, които за всичките 21 състезания пътуват през различните континенти и преминават през различни часови пояси. Така те за кратко време трябва да настройват своя биоритъм и да постигат най-добри резултати. На практика излиза, че Розберг и Хамилтън спят за своите успехи на пистата.

Програмите за спане на 31-годишните германец и британец са развити с помощта на фитнес гуруто Аки Хинтса и професора от Харвард Стивън Локлей, който дълго време е работил с НАСА. Американският учен и специалист по изследванията за спането е разработил заедно с помощника на Хинтса Люк Бенет индивидуални програми за Розберг и Хамилтън, които спазват точен режим по план кога е най-добре да спят и кога да бъдат будни.

„Всеки пилот, както и всеки човек, си има своя собствен биоритъм. Някои са особено активни рано сутрин, други вечер. Навиците за спане са различни. Затова всеки трябва да взема хапче със синтетичния хормон мелатонин по различно време, за да се настройва по-добре към новите часови пояси в полунощ. На нашите пилоти даваме план по часове, кога трябва да избягват светлина или тъмнина или кога да носят слънчеви очила за минимализирание на светлината. Например в Австралия около 6 или 7 часа сутринта това е необходимо. С този метод може да се манипулира преминаването в различните часови пояси”, обяснява Люк Бенет пред „Билд” накратко метода, който използват и инженерите на Мерцедес в централата в Бракли. Така те са будни по всяко време, когато има състезание в друга часова зона.

Самият Люис Хамилтън често пътува до Лас Вегас между различните състезания в Европа и е очарован от програмата. „Моето тяло все още не знае точно къде е. Нормално спя в самолетите, но моят треньор ми казва специални неща, които трябва да правя”, признава британецът.

Методът не е някакъв фокус, а е доказан от дългата съвместна работа  на професора в науките за спането Стивън Локли и НАСА, като става въпрос за манипулация на биоритъма на астронавтите.

 Резултати, програма и класиране във Формула 1