Макс Верстапен сензационно спечели Гран При на Испания на пистата "Каталуня". 18-годишният нов пилот на Ред Бул пренаписа историята във Формула 1, превръщайки се в най-младия победител в старт от най-комерсиалната автомобилна надпревара на планетата.

Втори на "Каталуния" завърши Кими Райконен, а трети Себастиан Фетел.

Стартът в Испания беше повече от любопитен. Двамата болида на Мерцедес отпаднаха още в първата обиколка след катастрофа между Люис Хамилтън и Нико Розберг, което откри шанс пред Верстапен да блесне. Младият холандец удържа на напрежението и залужено първи видя карирания флаг.

Сензационната победа на Верстапен идва, когато той е едва на 18 години и 229 дни, което го прави най-младият състезател във Формула 1, който печели старт. До момента лидер в тази класация беше Фетел. Германецът постигна първия си успех на 21 години и 37 дни преди почти 8 години.

Припомняме, че Верстапен спечели първите си точки във Формула 1, когато беше на 17 г. - във втория си старт завършва седми (в Гран При на Малайзия през 2016 г.). Макс е син на бившия пилот във Ф1 Йос Верстапен.

Още на старта в Испания фаворитите Хамилтън и Розберг отпаднаха. Британецът тръгна първи, а веднага след него и Нико. Германецът се пребори за първата позиция, но Хамилтън тръгна да си връща мястото на един от завоите и беше затворен, след което се удари в болида му и двамата се забиха в чакъла. Хамилтън беше бесен след инцидента, но нямаше какво да направи и двамата фаворити отпаднаха още преди да е изминала и една обиколка.

На челните позиции бяха Даниел Рикиардо и Верстапен с Ред Бул, а веднага след тях Райконен и Фетел. Четиримата заформиха здрава битка за челните позиции, като неколкократно лидерът се сменяше. След последното влизане на Рикиардо в бокса, младият му съотборник излезе първи. Втори беше Райконен. Докато четиримата се гонеха за челните позиции, нещо неприятно се случи за публиката. Любимецът на местните фенове Фернандо Алонсо отпадна заради повреда в 47-ата обиколка и така испанското участие беше помрачено.

Седем обиколки преди края битката между Фетел и Рикиардо за третата позиция се беше ожесточила, като Даниел изпревари за кратко Себастиан, но германецът си върна позицията. Това износи много гумите на пилота на Ред Бул и той в крайна сметка спука една от тях в предпоследния тур, но все пак остана поне четвърти. Райконен опита в края да изпревари Верстапен, но без успех и сензационната победа на 18-годишния холандец стана факт.

В генералното класиране Розберг остава първи със 100 точки, а втори излезе Кими Райконен с 61. Люис Хамилтън вече е трети с 57 точки. Четвърти с 48 е Фетел, колкото има и Дани Рикиардо.

Победителят Верстапен вече събра 38 точки и изпревари ветерана Фелипе Маса в генералното класиране. Валтери Ботас, който остана пети в Испания, вече има 36 точки.

 Резултати, програма и класиране във Формула 1 - ТУК !!!