Бърни Екълстоун потвърди официално, че е отстранен от поста си на изпълнителен директор на Формула 1 от новите собственици "Либърти Медия", придобили контролния пакет акции на най-престижната моторна надпревара. Решението е одобрено официално и от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА).

„Днес бях свален от поста. Просто съм вън. Това е официално. Вече няма да ръководя фирмата. Моята позиция бе заета от Чейз Кери”, обяви 86-годишният британец пред немското издание auto motor und sport.

„Новата ми длъжност? Има един американски термин, който е почетен президент. Ще заемам тази длъжност почетен президент, макар че не съм съвсем наясно какво точно означава това", допълни Екълстоун, който вече няма да ма никакви правомощия като почетен президент на Формула 1. Приближените на британеца също изхвърчат от ръководните си постове.

Английският бизнесмен ръководи Формула 1 от 1978 година насам и след почти 40 години господство има лично състояние от над 3 милиарда долара. Преди това той бе собственик на отбора на Брабъм, а между 2007 и 2011 година е партньор на Флавио Бриаторе в собствеността на английския футболен клуб КПР.