Трикратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън се пребори със съотборника си в Мерцедес Нико Розберг за първата позиция в квалификацията за място за Гран при на САЩ утре в Остин. Британецът изпревари с 2 десети германеца, който е лидер в генералното класиране и фаворит за титлата четири състезания преди края на сезона.

Пилотите на Ред Бул Дани Рикиардо и Макс Верстапен ще стартират съответно трети и четвърти, а на третата редица са пилотите на Ферари. Кими Райконен е пети, а четирикратният световен шампион с Ред Бул Себастиан Фетел е шести на стартовата решетка. Пилотите на Уилямс Валтери Ботас и Фелипе Маса също влязоха в десетката, като ще тръгнат 8-и и 9-и. Нико Хюлкенберг с Форс Индия ще започне 7-и, а Карлос Сайнц с Торо Росо ще стартира 10-и.

При първите бързи обиколки в третата заключителна фаза от квалификацията Хамилтън бе малко по-бърз от Розберг. В края на квалификацията Розберг първоначално подобри времето на Хамилтън, който веднага след това свали още 2 десети и спечели първата позиция. Той има 4 победи от 5 старта в САЩ, като през 2014 и 2015 тръгваше втори, но се поздравяваше с крайния успех.

 Резултати, програма и класиране във Формула 1