През този уикенд предстои предпоследното състезание за сезона във Формула 1. Лидерът в класирането на шампионата Нико Розберг може да бъде коронован с титлата след Гран При на Бразилия, но това зависи от класирането на германеца в състезанието и позицията, на която финишира съотборникът му в Мерцедес Люис Хамилтън. В момента Нико Розберг е лидер в класирането с 349 точки и има 19 аванс пред британеца.

АКО В БРАЗИЛИЯ РОЗБЕРГ ФИНИШИРА...

ПЪРВИ

Германецът става шампион, а класирането на Хамилтън в състезанието няма значение. Дори и британецът да завърши втори, Розберг ще има аванс от 26 точки кръг преди края, които ще са му достатъчни за титлата.

ВТОРИ

Това означава, че Люис Хамилтън трябва да е най-много четвърти, за да може германецът да спечели титлата. Четвърто място на британеца и второ на Розберг, ще означава, че преди последния кръг в Абу Даби Нико ще има аванс от 25 точки, а това означава, че дори и в последното състезание Хамилтън да спечели, а Нико Розберг не завърши, двамата ще завършат с 367 точки. Освен това двамата ще бъдат равни и по първи места – по 9, но германецът ще има предимството на четири втори места пред три за британеца.

ТРЕТИ

Това означава, че Розберг може да стане шампион, само при условие, че Хамилтън е най-много шести, което ще даде на германеца недостижим аванс от 26 точки.

ЧЕТВЪРТИ

При това положение германецът ще спечели титлата, ако Хамилтън е максимум осми. Седмо място на британеца ще му даде изоставане от 25 точки, но ако той спечели в Абу Дали, а Розберг там не спечели точка, това означава титла за Люис Хамилтън заради повече спечелени трети трети места през сезона – четири срещу две.

ПЕТИ

Титлата отива за германеца, ако Хамилтън е най-много девети. Девето място на британеца ще донесе на Розберг нестопяем аванс от 27 точки.

ШЕСТИ

При това положение Розберг ще се нуждае съотборникът му в Мерцедес да завърши най-много на десето място. Така германецът ще има достатъчен аванс от 26 точки преди последното състезание в Абу Даби.

СЕДМИ ИЛИ ПО-НАЗАД

При това положение битката за титлата ще се води в в последното състезание, независимо от класирането на Хамилтън в Бразилия. Ако Розберг завърши седми, а британецът триумфира в Сао Паоло, двамата пилоти на Мерцедес ще отидат в Абу Даби с равен брой точки – по 355.

 Резултати, програма и класиране във Формула 1