Шампионът във Формула 1 Нико Розберг обяви, че слага край на кариерата си. С тази новина гръмнаха световните медии, позовавайки се на изказване на германеца. Само преди няколко дни роденият на 27 юни 1985 година Нико стана шампион за първи път, а изглежда и последен.

"Трудно е за обясняние, но почнах на 6 години и мечтата ми бе да стана шампион. Постигнах я и си дадох сметка, че вече 25 години съм в моторните спортове и ми е достатъчно", обяви Розберг чрез профила си във „Фейсбук”.

"Когато спечелих състезанието на „Сузука”, титлата вече бе в моите ръце. Напрежението се покачи и започнах да мисля за това да се оттегля от спорта като световен шампион. В неделя сутрин в Абу Даби, тогава си казах: „Това тук може да е твоето последно състезание. Изведнъж почувствах всичко толкова ясно и правилно преди старта. Исках да се насладя на всяка секунда от заден план, че то би могло да бъде моето последно състезание…и тогава угаснаха светлините на старта и стана най-интензивното състезание в моята кариера. В понеделник вечер окончателно се реших на тази крачка”, казва още световният шампион.

„На следващия ден споделих моето решение първо на Вивиан и Георг (б.р. част от щаба на Нико Розберг), а след това и Тото (б.р. шефът на Мерцедес Тото Волф). Единственото, което прави това решение трудно, че поставям моят отбори в тежка позиция. Тото обаче ме разбра. Той веднага разпозна, че съм напълно убеден в моето решение и също го прие. Ще бъда много горд завинаги с това, че успях да спечеля световната титла в „сребърната стрела” с този невероятно страхотен тим”.

„Сега съм тук и сега, ще се насладя напълно на момента. Чувствам огромна лекота. В следващите седмици определено ще разбера още повече какво и как се случи през тази година. След това ще обърна следващата глава в моя живот”, завършва германецът.

Нико Розберг спечели най-дългия сезон в историята на Формула 1 и стана третият германец със световна титла след Михаел Шумахер и Себастиан Фетел. Синът на бившия световен шампион Кеке Розберг от Финландия започна кариерата си през 2006 година. След четири години в тим от средна класа като Уилямс той премина в Мерцедес като съотборник на рекордьора със седем световни титли Михаел Шумахер. През 2012 година Нико Розберг печели първото си състезание за Гран при на Китай. С Люис Хамилтън кат съотборник германецът води битка за световната титла в три поредни сезона. Два пъти той отстъпва на британеца, но през тази година го победи.

 Резултати, програма и класиране във Формула 1