Бившият световен шампион във Формула 1 Жак Вилньов аплодира гладиаторския дух на Фернандо Алонсо и подкрепи желанието му да се опита да спечели легендарното състезание 500-те мили на Индианаполис. 46-годишният канадец спечели титлата във Формула 1 през 1997 година, а две години по-рано триумфира на овалната писта в Индианаполис и стана шампион на Индикар сериите.

Алонсо, двукратен шампион във Формула 1, ще присъства на състезанието в Бирмингам (Алабама) през този уикенд, за да се потопи в атмосферата на Индикар преди участието си в 500-те мили на Индианаполис на 28 май. Заради старта си на легендарната надпревара испанският пилот на Макларън ще пропусне Гран При на Монако. Целта на Фернандо Алонсо е в бъдеще да се изравни в Греъм Хил, който единствен е взимал победи в трите най-големи състезаия в автомобилния спорт – Гран При на Монако, 500-те мили на Индианаполис и 24-те часа на Льо Ман.

„Мисля, че Алонсо има минимални шансове да спечели в Индианаполис, но той ще се опита. Това е велико и ме вдъхновява. Това проява на гладиаторски дух, на какъвто се гради всеки спорт. Да имаме състезател, който да ни върне в зората на автомобилните състезание – това е невероятно“, заяви Вилньов.

„Единственото ме разочарова отношението на повечето пилоти във Формула 1, които твърдят: „Защо да го правя? Това е просто една овална писта... и е опасна. Защо да се състезавам там?“ Това за мен са оправдания. Щом си състезателен пилот, трябва да се пробваш. Аз завърших втори в Льо Ман през 2008 година и това ме убива, исках първото място“, допълни канадецът.

500-те мили на Индианаполис е било част от календара на Формула 1 през 50-те и 60-те години на ХХ век, но победители са ставали само американци, които остават непознати за европейската публика, тъй като не са участвали в други стартове от шампионата.

През 1965 година Джим Кларк пропуска Гран При на Монако, също като Алонсо през този сезон, за да участва в Индианаполис. Шотландецът печели и става единственият пилот, който в една година става шампион на Формула 1 и печели 500-те мили на Индианаполис.

Легендарният Греъм Хил, баща на световния шампион за 1996 година Деймън Хил, става първенец във Формула 1 през 1962 и 1968 година, през 1966 година триумфира в Индианаполис, а през 1972 година взима титлата от 24-те часа на Льо Ман.