Най-силният футболен клубен турнир в Европа - Шампионска лига, ще претърпи сериозни промени от 2018 година. Това решение бе взето по време на жребия за груповата фаза в четвъртък в Монако. Българският шампион Лудогорец за втори път ще играе в групите на най-комерсиалния турнир, като се падна в група "А" заедно с ПСЖ, Арсенал и Базел.

Става ли по-трудно за Лудогорец и останалите клубове от подобен ранг в Европа да пробият в Шампионската лига от 2018 година? Кой е срещу тях и защо са нежелани при най-големите. Какви шансове остават за Лудогорец и останалите шампиони, за да участват в групите? Тези и още въпроси изникват след решените реформи.

СИГУРНИТЕ ПРОМЕНИ В ШАМПИОНСКА ЛИГА
*Победителят от Лига Европа автоматично получава право за участие в груповата фаза на Шампионската лига през следващия сезон.

*Първите четири клуба от най-високо класираните първенства (в момента това са Испания, Англия, Германия и Италия получават автоматично и директно класиране в групите на Шампионската лига. Как е в момента? Първите три отбора от Испания, Англия и Германия се класират директно в групите, а четвъртите в класирането минават през плейофи и има риск да отпаднат, както се случи с Виляреал преди няколко дни.

*Така 16 от 32-та отбора в групите на Шампионската лига всеки сезон ще бъдат от Топ 4 на първенствата - Испания, Англия, Германия и Италия. Останалите 16 клуба ще бъдат от останалите европейски първенства.

*Всеки клуб ще участва в европейските турнири със собствения си коефициент, а не с този на страната.

*Историческите успехи също ще бъдат изчислени в коефициент, който ще се има предвид относно участието на някои клубове в Шампионската лига и Лига Европа.

*Финансите за клубовете ще бъдат увеличени значително и в Шампионска лига, и в Лига Европа.

КОИ ИСКАТ ПРОМЕНИТЕ?
В основата са големите клубове от водещите първенства в Европа. Сред тях са Барселона, Реал Мадрид, Байерн (Мюнхен), Манчестър Юнайтед, Ювентус, Челси, Арсенал, ПСЖ, Милан и други. Всички те заплашиха преди известно време, че ще се обединят и ще създадат своя организация, наречена Суперлига (последният проект за нея е на китайския мултимилионер Уан Жянлин, собственик на корпорацията Уанда Груп). Чрез въпросната Суперлига грандовете опитват и явно успяха да притиснат УЕФА, която бе принудена да направи исканите от тях промени. Колосите настояват за свое сигурно участие в групите на Шампионската лига без значение дали са се класирали по право, или не. Настояват за доста по-голямо парче от приходите от телевизионните права, реклама и маркетинг. Една от идеите за промяната е отсъствието на някои от най-големите клубове в Европа в Шампионската лига в последните години - Манчестър Юнайтед, Милан, Интер, Ливърпул. Това са част от най-богатите клубове, с най-много фенска маса в Европа и света, с огромни приходи и маркетинг и тяхната липса е сериозен удар върху Шампионска лига.

СТАВА ЛИ ПО-ТРУДНО ЗА ЛУДОГОРЕЦ?
На този етап УЕФА все още не е обявила по какъв начин отбори извън Топ 4 на първенствата ще се класират в групите на Шампионската лига. Би трябвало да бъде запазен настоящият формат, т.е. с поток на шампионите и поток на не шампионите в квалификациите преди групите. Неприятното за Лудогорец, например, е, че в потока на шампионите може да се падне с първенеца на Португалия, Франция, Русия, Украйна, Холандия, Белгия, Швейцария и Турция. До момента шампионите на тези страни се класираха директно в групите и нямаха никакъв досег с българския шампион - в случая Лудогорец. От 2018 година обаче първенците на изброените страни няма да имат подобно право и също ще минават през квалификации. Всъщност, все още не е сигурно дали към 16-те абсолютно сигурни клуба (по четири от Испания, Англия, Германия и Италия) УЕФА няма да прибави още няколко шампиона на следващите по сила първенства в Европа - например Франция, Португалия и Русия. Засега обаче няма такава информация.

КОЙ ИСКАШЕ ДА ПОМОГНЕ НА ЛУДОГОРЕЦ?
Досегашният формат на Шампионската лига бе изцяло идея на Мишел Платини. Французинът се опита да промени и направи турнира достъпен за почти всеки шампион на страната си с разделението в квалификациите на поток на шампиони и поток на не шампиони. Така например Лудогорец избяга от среща с четвъртия в класирането на Испания, Англия и Германия, с третия в класирането на Италия и Португалия. В предишните години именно това бе големият проблем на българските отбори, когато се падаха срещу отбори от водещите първенства. В настоящия формат нашият първенец получи право да се състезава в потока на шампионите, но в този поток бяха първенците на първенства, които бяха далеч по-преодолими - шампионите на Гърция, Чехия, Румъния, Австрия, Хърватия, Кипър и т.н. Със свалянето на Платини от пост обаче идеите му ще останат в историята.

ИМА ДОСТА ВЪПРОСИ
От УЕФА съобщиха, че окончателните и подробни промени в Шампионска лига и Лига Европа ще бъдат обявени до края на годината. На този етап все още има доста неясноти. Една от тях е по какъв начин ще бъда формиран въпросният "исторически коефициент", който да подпомогне големите клубове за участие в групите на Шампионската лига, ако случайно останат извън борда. При некласиране на Милан или Интер, например, този коефициент веднага ще влезе в сила и ще помогне за поправяне на ситуацията. Това означава ли, че ако Лестър отново стане шампион на Англия или Реал Сосиедад на Испания, те ще участват в групите, а няма да бъдат заменени от Валенсия, който ще има доста по-висок "исторически" коефициент? Ако целта на Шампионска лига е да улесни максимално участието на големите и богати клубове, какво ще се случи, ако ПСЖ, например като шампион на Франция, мине през квалификации и е застрашен от отпадане?
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ