Севиля обърна Ливърпул с 3:1 на стадион „Санкт Якоб Парк” в швейцарския град Базел на финала в турнира Лига Европа. Така испанският тим влезе в историята, печелейки надпреварата за трета поредна година и общо за пети път след 2006 година - 4:0 срещу Мидълзбро, 2007 - 2:3 (3:1 с дузпи) срещу Еспаньол, 2014 - 0:0 (4:2 с дузпи) срещу Бенфика и 2015 - 3:2 срещу Днепър. Нито един клуб не може да се похвали с такова постижение в турнира, печелен от Ливърпул три пъти в годините, в които напдреварата се наричаше Купа на УЕФА (1973 - 3:0 и 0:2 срещу Борусия (Мюнхенгладбах), 1976 - 3:2 и 1:1 с Брюж, както и 2001 година - 5:4 с Алавес).

На финала в Базел Даниел Стъридж (35) изведе мърсисайдци напред в резултата, а през първата част те имаха и три основателни претенции за дузпи. И в трите случая футболисти на Севиля играха с ръка в наказателното поле, но шведският съдия Йонас Ериксон скандално си затвори очите и не посмя да отсъди нито един 11-метров наказателен удар. След почивката Кевин Гамейро (46) и Коке (64, 70) направиха обрата пълен и донесоха трофея на Севиля. При втория гол на Коке имаше претенции за засада, но такава не бе отсъдена, след като при паса футболист на Ливърпул бе играл последен с топката.

Футболистите на Севиля бяха по-активни в първите минути, а тези на Ливърпул трудно организираха атаки. Все пак мърсисайдци създадоха първото по-опасно положение в 11-ата минута Карисо предотврати гол почти на голлинията след удар на Даниел Стъридж. Две минути след това дойде първото по-спорно положение в мача, след като топката докосна ръката на Даниел Карисо в наказателното поле на Севиля, а малко преди това и отправилият удара Роберто Фирмино бе фаулиран от съперник, но шведският съдия Ериксон скандално си замълча и не отсъди дузпа. Постепенно играчите на Юрген Клоп изравниха играта и в 25-ата минута вратарят Сория пресече удар на Даниел Стъридж, получил чудесен извеждащ пас от Адам Лалана. Стигна се и до втори случай на игра с ръка в наказателното поле, този път на Адил Рами от Севиля, не отново реферът не го забеляза или не посмя да отсъди наказателен удар.

В 31-ата минута Кевин Гамейро опита акробатично изпълнение на задна ножица, но топката мина покрай вратата на Миньоле. Четири минути по-късно след бърза атака Филипе Коутиньо намери Даниел Стъридж, който с външен фалц реализира красив гол за 1:0, пращайки топката в далечния ъгъл на вратата. Това бе трето попадение за нападателя в турнира този сезон.

В 39-ата минута Деян Ловрен засече топката с глава след центриране от корнер и я прати във вратата, но голът не бе зачетен заради засада на Даниел Стъридж, който се опита да играе с кълбото преди то да навести мрежата на андалусци. Малко след това топката за трети път срещна ръката на играч на Севиля в наказателното поле, но съдията Ериксон отново си затвори очите.

Още с първата си атака за втората част Севиля изравни резултата. Мариано Ферейра нахлу отдясно, преодоля Морено и подаде към непокрития Кевин Гамейро, който от близка дистанция се разписа за 1:1. Това бе негов 29-и гол за сезона във всички турнири и осми само в Лига Европа.

Андалусци натикаха съперника в неговата половина и в 59-ата минута Гамейро бе изведе на чудесн позиция, но пропусна, след като ударът му бе спасен от Миньоле. В 64-ата минута испанският тим организира страхотна атака, при която направи пълен обрат с гол на Коке за 1:2 след асистенция на Витоло. 

Севиля вкара трети гол в 70-ата минута, когато Коке реализира второто си попадение в мача. Мърсисайдци скочиха срещу страничния съдия, че не е отсъдил засада в тази ситуация, но топката бе отскочила от крака на играч на Ливърпул, след което стигна до Коке, който вкара за 1:3. До края на мача Ливърпул така и не намери сили поне за второ попадение, което да даде допълнителни надежди за някакво чудо и изравняване на резултата. В крайна сметка Севиля триумфира в турнира за трета поредна година.

Резултат с изображение за liverpool logoРезултат с изображение за sevilla  logoЛИВЪРПУЛ - СЕВИЛЯ 1:3
1:0 Даниел Стъридж (35), 1:1 Кевин Гамейро (46), 1:2 Коке (64), 1:3 Коке (70)

Стадион: "Санкт Якоб Парк", Базел
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)

Стартови състави:
ЛИВЪРПУЛ: Миньоле, Клайн, Туре (83-Бентеке), Ловрен, Морено, Милнър, Джан, Лалана (72-Алън), Фирмино (69-Дивок Ориги), Коутиньо, Стъридж
Мениджър: Юрген Клоп

СЕВИЛЯ: Сория, Ферейра, Рами (76-Колоджейчак), Карисо, Ескудеро, Криховяк, Н`Зонзи, Коке, Банега (90-Кристофоро), Витоло, Гамейро (89-Ибора)
Мениджър: Унай Емери

Резултати и програма в Лига Европа - ТУК !!!