АНКЕТА: Как ще се представи Лудогорец срещу Копенхаген? 

Лудогорец приема ФК Копенхаген в първи мач от 1/16-финалите на Лига Европа. Двата тима достигнаха до тази фаза, преодолявайки групите на Шампионската лига. Срещата е поверена на най-добрия хърватски съдия Иван Бебек, който работи като застраховател и в юношеските години е бил шампион по карате. Двубоят на Националния стадион „Васил Левски“ започва в 20:00 часа и ще бъде излъчен по Българската национална телевизия.

Лудогорец няма кадрови проблеми. Освен контузения от доста време Витиня, всички останали играчи са здрави. За това призна и треньорът Георги Дерменджиев на пресконференцията си преди мача. Притесненията относно Натанаел, който имаше проблеми в последните дни, са отпаднали и той здравословно е добре. В това отношение българският шампион има предимство пред съперника, при който има трима контузени, като Бенямин Вербич вероятно ще пропусне и реванша след седмица.

Двамата треньори Георги Дерменджиев и Столе Солбакен признаха, че добре са разучили своите съперници и познават силните и слабите страни на противника. Освен домакинството в днешния мач, Лудогорец има и предимство в това, че вече изигра един официален двубой от началото на годината, когато в неделя победи Монтана в отложена среща. Първенството в Дания още не е подновено и ФК Копенхаген е участвал само в контролни срещи в периода след 11 декември 2016 г.

Лудогорец има и по-пресни спомени от участие в елиминационната фаза на евротурнирите. През сезон 2013/14 разградчани достигнаха до 1/8-финалите на Лига Европа. ФК Копенхаген от своя страна за последно игра в Европа след Нова година през 2010/11, когато отпадна от Челси на 1/8-финал. Това обаче е статистика, която днес няма да има значение на терена. За нас важното е, че разградчани се завръщат на евопейската сцена, а още по-важно е, че е време за нов силен мач, подплатен с победа.

ЛУДОГОРЕЦ – ФК КОПЕНХАГЕН

Днес от 20:00 часа
по БНТ 1 и БНТ HD
София, „Васил Левски“
Съдия: Иван Бебек (Хър)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Лудогорец: Владислав Стоянов, Сисиньо, Козмин Моци, Хосе Луис Паломино, Йордан Минев, Светослав Дяков, Абел Анисе, Вандерсон, Марселиньо, Джоди Лукоки, Джонатан Кафу
Контузен: Витиня
Наказани: няма
На картон от наказание: Натанаел

ФК Копенхаген: Робин Олсен, Лудвиг Аугустинсон, Ерик Йохансон, Матиас Занка Йоргенсен, Петер Анкерсен, Уилям Квист, Урош Матич, Юсеф Туту, Расмус Фалк, Андреас Корнелиус, Федерико Сантандер
Контузени: Дани Аманкваа, Николай Томсен, Бенямин Вербич
Наказани: няма
На картон от наказание: Матиас Занка Йоргенсен, Уилям Квист

Баланс: нямат играни мачове един срещу друг
Лудогорец срещу датски отбори: няма играни мачове
ФК Копенхаген срещу български отбори: 2 мача, 2 победи, г.р. 6:1

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Лудогорец е в серия от седем поредни мача без победа в Европа. След успеха с 2:0 над Виктория (Пилзен) в първия мач от плейофите на Шампионската лига, тимът на Георги Дерменджиев има четири равенства и три загуби.
* ФК Копенхаген загуби само едно от шестте си гостувания в евротурнирите през този сезон (2 победи и 3 равенства), а освен това не получи гол в последните си три мача в групите на Шампионската лига.
* Защитникът на ФК Копенхаген Николай Бойлесен навършва 25 години в деня на мача. В периода 2011-14 той е съотборник в Аякс с Джоди Лукоки от Лудогорец.
* Капитанът на датския тим Матиас Занка Йоргенсен има две загуби с по 0:2 от Лудогорец. Това се случи в групите на Лига Европа през сезон 2013/14, когато той играеше в ПСВ Айндховен.
* Вратарят Робин Олсен не допусна гол във вратата на Швеция на 10 октомври 2016 година, когато „тре крунур“ победиха България с 3:0 в световна квалификация. В състава на „лъвовете“ бяха Владислав Стоянов, Светослав Дяков и Марселиньо от Лудогорец.
* ФК Копенхаген и Лудогорец са сред осемте национални шампиони, които участват на 1/16-финалите на Лига Европа. Останалите са АПОЕЛ Никозия (Кипър), Апоел Беер Шева (Израел), Астра Гюргево (Румъния), Бешикташ (Турция), Легия Варшава (Полша) и Олимпиакос (Гърция).

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА
Следете с БЛИЦ: Tрансфери и зимна подготовка

Tелевизионната програма на Първа лига
Всичко за Първа лига