Ливърпул пречупи с 2:0 Манчестър Юнайтед на „Анфилд” в първи осминафинал на Лига Европа. Това бе исторически първи сблъсък между двата английски гранда на европейската сцена. „Мърсисайдци” нямаха никакъв проблем и доминираха тотално над тима на Луис ван Гаал, който се измъкна възможно най-леко от двубоя. Резултатът можеше да бъде по-изразителен, но Давид Де Хеа изнесе страхотен мач и спаси всичко, което бе възможно в първата европейска битка между двата тима.

Домакините натиснаха от самото начало, а в 19-ата минута Натаниел Клайн успя да спечели дузпа след съприкосновение с Мемфис Депай на границата на наказателното поле. Стъридж застана зад топката и накара „Анфилд” да избухне в 20-ата минута – 1:0.

Попадението окрили Ливърпул, а Коутиньо по чудо не удвои три минути по-късно, след като засече излизащ в аут удар на Стъридж. Давид Де Хеа обаче демонстрира невероятен рефлекс и спаси вратата си.

Вратарят на гостите трябваше да се намесва и когато, след грешка на Крис Смолинг, Даниел Стъридж остана срам срещу него. Стражът успя да затвори ъгъла и да неутрализира опасността.

Де Хеа изби решително и в 41-ата минута, когато Лалана стреля с глава. За негов късмет топката бе изпратена право в тялото му.

Ливърпул не намали темпото през втората част, а на Де Хеа му се наложи да избива в корнер нов опасен удар на Коутиньо извън наказателното поле.

В 73-ата минута амбициите на Юнайтед да спечелят Лига Европа бяха попарени сериозно. Лалана се възползва от лошо изчистване на Карик и пусна към непокрития Фирмино, който от малкото наказателно поле стреля безмилостно за 2:0.

„Мърсисайдци” диктуваха играта до края и си осигуриха комфортен аванс преди реванша на „Олд Трафорд” на 17 март.

 Резултати и програма в Лига Европа - ТУК !!!