Аякс и Манчестър Юнайтед излизат тази вечер на „Френдс Арена“ в Стокхолм в спор за трофея в Лига Европа. За двата клуба това е първи финал от доста време. Холандският гранд не е участвал на такъв от 1996 година, когато загуби от Ювентус във финала на Шампионската лига. „Червените дяволи“ пък не са водили битка за трофей от евротурнирите от 2011 година, когато отстъпиха на Барселона в Шампионската лига.

Вече беше обявено, че преди началото на днешния финал ще има едноминутно мълчание заради жертвите от терористичния атентат в Манчестър. Заради трагедията УЕФА позволи на Манчестър Юнайтед да отмени традиционната пресконференция преди мача. Двата отбора имат кадрови проблеми, но те са повече при англичаните. Въпреки това „червените дяволи“ имат по-опитен състав, докато Аякс се очаква да пусне отбор със средна възраст около 22 години. Младите играчи на гранда от Амстердам обаче вече спечелиха уважението на всички фенове на футбола.

КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Петер Бос (Аякс): „Щеше да пратя играчите си на лекар, ако не показваха нервност преди мача. Още повече, че това е първият им финал. Напълно нормално е да бъдат нервни но се надявам това да не повлияе на изявите им. Имаме шанс да победим Манчестър Юнайтед, ако успеем да наложим нашия стил на игра на терена. Играчите ми са млади и трябва да ги подготвя за мач на подобно ниво, но това прави работата ми още по-интересна.“

Жозе Моуриньо (Манчестър Юнайтед): Разстроени сме от трагичната случка в Манчестър. Не можем да прогоним жертвите и техните близки от мислите и сърцата си. Ние обаче имаме работа за вършене и затова сме в Швеция. За съжаление не пътувахме в обичайното си добро настроение преди толкова важен мач. Въпреки че съм отскоро в клуба, знам, че хората в Манчестър ще се обединят в трагичния момент.“

 

Аякс – Манчестър Юнайтед

Днес от 21:45 часа по БНТ 1 и БНТ HD
Стокхолм, „Френдс Арена“
Съдия: Дамир Скомина (Словения)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Аякс: Андре Онана, Йоел Велтман, Матайс де Лигт, Давинсон Санчес, Джайро Ридевалд, Дейви Клаасен, Ласе Шьоне, Хаким Зиех, Бертранд Траоре, Каспер Долберг, Амин Юнес
Наказан: Ник Вийргевер
Контузен: Дейли Синкгравен

Манчестър Юнайтед: Серхио Ромеро, Антонио Валенсия, Фил Джоунс, Дейли Блинд, Матео Дармиан, Маруан Фелайни, Андер Ерера, Пол Погба, Джеси Лингард, Маркъс Рашфорд, Хенрик Мхитарян
Наказан: Ерик Байи
Контузени: Люк Шоу, Златан Ибрахимович, Маркос Рохо, Ашли Йънг

Баланс между двата отбора: 4 мача, 2 победи за Аякс, 2 победи за Манчестър Юнайтед

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Аякс вкара 24 гола по пътя си до финала в Лига Европа, докато Манчестър Юнайтед реализира 23. Холандският клуб обаче получи 15 попадения във вратата си през този период, докато „червените дяволи“ допуснаха само осем.
* Аякс няма победа в последните шест мача от евротурнирите извън „Амстердам Арена“ - 3 равенства и 3 загуби. Юнайтед от своя страна няма загуба в последните си 10 мача в Европа – 7 победи и 3 равенства.
* Халфът на Аякс Бертранд Траоре, който играе под наем от Челси, направи дебюта си за „сините“ под ръководството на настоящия мениджър на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо
* Контузеният нападател на „червените дяволи“ Златан Ибрахимович играеше за Аякс в периода 2001-04 година, като през този перииод спечели две шампионски титли и един път Купата на Холандия.
* Дейли Блинд и Тимоти Фосу-Менсах от Манчестър Юнайтед са продукти на школата на Аякс. Блинд дори има четири шампионски титли на Холандия с клуба.
* Бившият вратар на Манчестър Юнайтед Едвин ван дер Сар, който започна кариерата си в Аякс, сега е генерален директор на гранда от Амстердам.
* Вратарят на „червените дяволи“ Серхио Ромеро познава холандския футбол, тъй като в периода 2007-11 беше играч на АЗ Алкмаар, където беше съотборник с Ник Виргевер от Аякс.
* Вратарят на Аякс Андре Онана е футболистът с най-много изиграни минути в Лига Европа този сезон – 1200. След нето в класацията са Амин Юнес (Аякс) с 1197 и Пол Погба от Манчестър Юнайтед с 1173. Юнес и Погба са единствените играчи от двата финалиста, участвали във всичките 14 срещи на отборите си по пътя до финала.
* Аякс има два мача в Швеция. През 1987 в среща от КНК холандският тим губи с 0:1 като гост на Малмьо, а през 1991 година в мач от Купата на УЕФА печели с 1:0 при визитата си на Йоребро.
* Манчестър Юнайтед прави 1:1 като гост на Юргорден в мач от Панаирната купа през 1965 година, а през сезон 1994/85 на Шампионската лига записва загуба с 1:3 при визитата си на ИФК Гьотеборг.
* Английски клуб спечели единствения предишен финал от евротурнирите, игран в Стокхолм. През 1998 година Челси победи Щутгарт с 1:0 и спор за КНК.
* Това е 15-и финал в Европа в историята на Аякс (10 победи и 4 загуби) и първи за клуба след загубата от Ювентус след дузпи на финала на Шампионската лига през 1996 година. Днешната среща с „червените дяволи“ е точно 22 години след триумфа на холандския клуб в Шампионската лига през 1995 година - 1:0 над Милан.
* Това е 12-и финал за Манчестър Юнайтед в евротуртирите (6 победи и 5 загуби). „Червените дяволи“ загубиха последните си три финала в Европа – Суперкупата на Европа през 2008, Шампионската лига през 2009 и 2011 г. Последният им успех в подобен финал беше през 2008 година, когато в Москва победиха Челси след дузпи.
* Ако спечели тази вечер, Юнайтед ще се изравни с Аякс, Байерн, Челси и Ювентус като победител във всички евротурнири – КЕШ/Шампионска лига, КНК и Купата та УЕФА/Лига Европа.
* Ако Аякс триумфира в Стокхолм, ще стане единственият клуб, спечелил и двата настоящи евротурнира и двата им варианта – преди и след промените във формата, както и КНК. Грандът от Амстердам има във витрината си КЕШ (1971, 1972, 1973) и Шампионската лига (199), Купата на УЕФА (1992) и КНК (1987). Порто е печелил КЕШ (1987), Шампионската лига (2004), Купата на УЕФА (2003) и Лига Европа (2011), но няма триумф в КНК.
* Аякс пет пъти е решавал сблъсъци в международни турнири след дузпи – 1 победи и 4 загуби. Единственият успех е в Междуконтиненталната купа срещу Гремио през 1995 година. Манчестър Юнайтед три пъти е стигал до дузпи – една победи и две загуби. Успехът е постигнат на финала на Шампионската лига през 2008 година срещу Челси.
 

ПЪТЯТ ДО ФИНАЛА
АЯКС МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД
ШАМПИОНСКА ЛИГА  
Втори кв. кръг  
Аякс – ПАОК 1:1  
ПАОК – Аякс 1:2  
Трети кв. кръг  
Аякс – Ростов 1:1  
Ростов – Аякс 4:1  
ЛИГА ЕВРОПА ЛИГА ЕВРОПА
Групова фаза Групова фаза
Панатинайкос – Аякс 1:2 Фейенорд – Манчестър Юнайтед 1:0
Аякс – Стандард (Лиеж) 1:0 Манчестър Юнайтед – Зоря 1:0
Селта – Аякс 2:2 Манчестър Юнайтед – Фенербахче 4:1
Аякс – Селта 3:2 Фенербахче – Манчестър Юнайтед 2:1
Аякс – Панатинайкос 2:0 Манчестър Юнайтед – Фейенорд 4:0
Стандард (Лиеж) 1:1 Зоря – Манчестър Юнайтед 0:2
1/16-финали 1/16-финали
Легия (Варшава) – Аякс 0:0 Манчестър Юнайтед – Сент Етиен 3:0
Аякс – Легия (Варшава) 1:0 Сент Етиен – Манчестър Юнайтед 0:1
1/8-финали 1/8-финали
ФК Копенхаген – Аякс 2:1 Ростов – Манчестър Юнайтед 1:1
Аякс – ФК Копенхаген 2:0 Манчестър Юнайтед – Ростов 1:0
Четвъртфинали Четвъртфинали
Аякс – Шалке 04 2:0 Андерлехт – Манчестър Юнайтед 1:1
Шалке 04 – Аякс 3:2 Манчестър Юнайтед – Андерлехт 2:1
Полуфинали Полуфинали
Аякс – Олимпик (Лион) 4:1 Селта – Манчестър Юнайтед 0:1
Олимпик (Лион) – Аякс 3:1 Манчестър Юнайтед – Селта 1:1

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА