Аякс победи гостуващия Шалке 04 с 2:0 в първия им сблъсък от 1/4-финалите на Лига Европа и направи сериозна крачка към 1/2-финалите на турнира. Холандският гранд доминираше през целия мач и можеше да запише далеч по-убедителен резултат. На два пъти гредите помагаха на „миньорите” от Гелзенкирхен, а вратарят им Ралф Ферман отрази още един куп удари и ги спаси от унизителна загуба.

Домакините взеха инициативата на своя „Амстердам Арена” още от самото начало и поведоха с гол на капитана Дейви Клаасен (23-дузпа), а преди това удариха и греда. До края на полувремето футболистите на Петер Бос продължиха да доминират, но и да пропускат чрез Хаким Зиех и Дейвинсън Санчес Мина. В края на първата част Бенедикт Хьоведес изпусна най-изгодното положение за гостите.

След почивката Дейви Клаасен (52) удвои аванса на Аякс след пас на Джъстин Клуйверт - син на бившия холандски национал Патрик Клуйверт, а до края на мача пропуските пред вратата на гостите бяха наистина много. Гредата още веднъж помогна на вратаря Ралф Ферман, спасил и редица други положения след удари на Клуйверт, Амин Юнес, Бертранд Траоре и Клаасен.

В игра за Шалке 04 се появи и холандският нападател Клаас-Ян Хунтелаар, който се изправи срещу бившия си тим в последния си сезон с екипа на "кралскосините". През цялата си кариера 33-годишният нападател е играл най-много време за тези два клуба. И той обаче не помогна на съотборниците си да сътворят нещо наистина опасно в предни позиции.

Реваншът в Гелзенкирхен на „Фелтинс Арена” е следващия четвъртък отново от 22:05 часа българско време.   

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА