Шалке 04 победи гостуващия Аякс с 3:2 след продължения в реванша от 1/4-финалите на Лига Европа, но отпадна от надпреварата с общ резултат 3:4. Гостите играха с човек по-малко от 80-ата минута, когато Жоел Фелтман получи втори жълт картон. „Миньорите” бяха загубили с 0:2 в първата среща, но наваксаха пасива си в редовното време на реванша и се стигна до продължения. В тях домакините вкараха нов гол за 3:0, но инкасираха цели два до края и срещата завърши 3:2. Така Германия остана без представител в европейските клубни турнири, след като през седмицата Байерн и Борусия (Дортмунд) отпаднаха в Шампионската лига.

Първото полувреме на „Фелтинс Арена” бе равностойно и не предложи сериозни положения за гол пред някоя от двете врати.

Домакините нанесоха своя удар в рамките на 180 секунди малко след почивката. Първо Леон Горетцка (53) се разписа с глава след центриране на Гуидо Бургщалер (56), който пък след това удвои аванса на „кралскосините” след асистенция на Сеад Колашинац.

Ключов момент в срещата бе 80-ата минута, в която Жоел Фелтман получи втори жълт картон заради препречване край страничната линия.

Шалке 04 се възползва от численото си превъзходство в първото  от двете продължения, след като Даниел Калиджури (101) вкара за 3:0, възползвайки се от втората асистенция на Колашинац в мача.

Гостите от Амстердам не се предадоха и чрез Ник Виргевер (111) вкараха изключително важен гол на чужд терен, а малко преди края Амин Юнес (119) сложи точка на спора и класира Аякс на 1/2-финал.

Жребият за 1/2-финалите е днес от 14:00 часа в централата на УЕФА в Нион.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА