Бившият треньор на Левски Елин Топузаков разкри подробности за престоя си на "Герена" и коментира предстоящото дерби с ЦСКА.

"Със сигурност престоят в Левски ме промени. Но животът продължава. Научих много неща, безкрайно удоволствие ми достави. Чувствах се жив. Като играч в отбора толкова години, беше мечта за мен да достигна тук в треньорския си път. Сигурно съм допускал грешки, но съм го правел единствено с намерението Левски да изглежда по най-добрия начин. Със сигурност обстоятелствата така се стекоха, в нито един момент не съм се отказвал да работя. След първите три кръга от пролетта нямахме успехите, които трябваше да имаме. При различни обстоятелства можехме да спечелим и трите мача. Но в крайна сметка треньорът зависи от резултатите. Отговорността е изцяло моя и така или иначе аз я поех. Вече съм по-улегнал, поставям си цели и съм достатъчно упорит да ги преследвам. Мечтите са такива, за да бъдат постигани. Дай Боже и в чужбина да изляза, никога не казвам никога. Още съм съвсем млад в това поприще, всичко се случва. Искам да имам ежедневна работа и да осъществявам идеите си", сподели Топузаков пред „Диема Спорт”.

"Имаше финансови параметри за селекция през зимата. Имаше спънки, че не сме атрактивни като държава и първенство, не можем да предложим добри пари на чужденците и това е реалност. Не мога да си представя перспективен млад чужд футболист да избере България, няма как да стане. Опитахме се, а трябваше да се подсигурим на доста постове. Но тежкото финансово състояние си каза думата, това ме подтикна да имам твърда позиция да не взимаме недоказани чужденци. Това е мое мнение. Когато не съм бил убеден в качествата на играча, бил съм против взимането му. Селекцията в Левски зависи от много хора, решенията се дискутират и трябва много хора да са на едно мнение, за да се направи трансфер. Българският футбол изисква вложения. В отбори като Левски, когато се търсят успехи, изискват се класни чужденци за това. Въпросът е колко пъти можеш да направиш точното попадение за играч. Не може да се отрече, че през годините са играли изключително качествени играчи, както и обратното. Въпросът е да намалиш грешките до минимум”, коментира Топчо зимната селекция.

„Естествено, че ще бъда на мача с ЦСКА. Винаги ми е било приятно да съм на трибуните, а не по телевизията. Дадохте първо думата на губещия отбор, така че нека се радваме левскарите след мача. Емоциите са същите, защото публиката прави така, че този мач да има специален заряд и да е по-различен от всички останали. Всички предпоставки за голям мач и дерби са налице", сподели треньорът във връзка с предстоящото дерби.

"Можеше Левски още да се бори за титлата, защото загубихме доста нелепо точки, още преди Нова година. Мнението е, че Левски загуби инерцията след напускането на Люпко. Резултатите говорят за това, но най-вече ни тежаха пропуските, за да спечелим повече мачове и точки. Идеята на Левски като цяло е винаги да разчитаме на школата. Но тези момчета трябва да се преборят и да извоюват мястото си. Не можеш да излезеш с шестима юноши и те да са с увереността, която има един опитен играч. Трябва да има и опитни българи в състава. Присъствието на юноши не е достатъчно само по себе си, трябва да има и резултати".

"Сигурно Левски боледува, имаше много промени. Нормално е да има катаклизми, да има сътресения на всяко едно ниво. Но в крайна сметка футболистите са най-важни в един клуб и те трябва да вадят кестените от огъня. Те трябва да доказват, че имат качества за свещената синя фланелка. На феновете им е най-драго на сърцето, когато Левски побеждава", завърши Топузаков.

Пълно разяснение на новата схема на Първа лига

Tелевизионната програма на Първа лига

Всичко за Първа лига