Левски почете годишнината от рождението на най-голямата си легенда – Георги Аспарухов. Днес Гунди щеше да навърши 73 години. На официалния си сайт „сините“ посветиха публикация за рождения ден на Аспарухов, озаглавена „Легендите не умират!“.

Пълният текст от сайта на Левски

Умират само тези, които биват забравени! Забравят се онези, чийто живот не е оставил отпечатък в дирята от спомени на поколенията!

Днес скланяме глави с почит към легендата Георги Аспарухов. Човекът, футболистът, героят на „сините“ поколения след 4 май 1943 година. За хората, докоснали се до него, и за тези след тях, Гунди е необикновен. За специалистите - гениален футболист. Величина в стандартите за мъжество и спортсменство. Еталон за поведение на терена и стандарт за подражание извън него. За нас в ПФК Левски Георги Аспарухов е икона, а за всички привърженици - нападателят на техните мечти.

Гунди е явление, надхвърлящо границите на играта футбол, защото в него хората са виждали и виждат нещо необикновено. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, упование и надежда. Еманация на разбирането за човек.

Днес, той можеше да празнува 73-ри рожден ден, ако трагедията на Витиня не го бе отнела от България и света. Ние обаче все още го помним. Защото безсмъртието на великите се кодира в паметта и любовта на поколенията. А тя не само, че не угасва. Тя расте с всяко изминало поколение. Младите слушат прехласнати историите за неговото майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че го няма.

Гунди живя като пророк за своето време, което по своята същност бе непокварено и приказно. Той не бе грандоман, нито самозабравил се герой на деня. Напротив, според мнозина скромността му била в повече.

За кариерата му е написано и казано всичко, а победите и попаденията с Левски и националния отбор ще се помнят завинаги.

Той бе и остава всенароден любимец, затова и до наши дни не секва скръбта по ранната му гибел. Човек легенда, човек, който пося вяра, надежда и обич у привържениците на футбола. Накара няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му и да се възхищават на майсторството. Футболист, който роди мита за красотата на играта.

Всъщност, точно заради това легендите не умират! Защото помним техните дела и се опитваме да бъдем поне в нещичко големи като тях.

73 години от рождението на Георги Аспарухов... Вечна памет и поклон!