Николай Илиев е човек, чието мнение за Левски винаги тежи. През лятото той пое поста шеф на УС на клуба и постави основите на сегашния "син" отбор, като утвърди като спортен директор Станислав Ангелов и взе за скаут вече изгонения Андрей Желязков. Откакто напусна клуба, той пазеше мълчание, макар че е на всеки мач на "Герена", а и не само там. Пред вестник "Меридиан Мач" Илиев коментира случилото се в последните месеци.

- Г-н Илиев, да започнем от мача на Левски в Разград. Какво надделява у вас - разочарование от резултата или задоволство, че Левски беше равностоен на Лудогорец?
- Остава недоволството в мен, защото Левски винаги си поставя за цел да побеждава съперниците си. Според мен Левски направи много силно първо полувреме, до към 70-ата минута тотално владеехме инициативата, играехме дисциплинирано. Не искам да оправдавам Левски с това в никакъв случай, но само ще кажа, че имаше чиста дузпа при 1:0 за нас. Ако тя бъде вкарана и стане 2:0, накъде отива резултатът? Така че не бива да обвиняваме толкова този отбор. Тези момчета играят, колкото могат и се раздават.

- Видяхте ли някакви грешки?
- Аз винаги съм искал Левски да играе офанзивно. Така просто трябва да се случва. Имал съм разговори по тази тема и с Люпко Петрович. Недопустимо е този отбор да изпада в глуха защита в продължение на 30 минути. Това според мен ни изигра лоша шега. Левски можеше да натисне още и дори да победи Лудогорец.

-Доволен ли сте все пак, че в клуба има поставена някаква основа с перспективни играчи като Пиргов, Бабатунде, Нар, Бурабия...
- Вижте, като говорим за селекция трябва да се знаят някои неща. При нас се прави трудно, защото няма толкова пари. В Лудогорец има футболисти за по 500, 600, 800 000, сигурно и за по 2 милиона евро. В Левски няма такива пари и съответно винаги може да се направи някаква грешка. Няма как да доведеш футболисти от чак такава класа. Второто нещо, което трябва да се знае е, че Левски трябва да е стабилен финансово. Ако не беше г-н Тонев, който даде собствени пари, както и усилията на феновете, Левски щеше да последва пътя на ЦСКА. Затова плащането на задълженията е на първо място, а не селекцията. И въпреки това ние получихме много критики, когато обявихме, че ще се борим за титлата и Купата на България. Сигурно са си казвали: "Къде са тръгнали тези?", но докато Левски се управлява поне от юноши на клуба, целта винаги ще е титла и Купа, независимо дали селекцията е добра или лоша, скъпа или евтина. Но да се върнем на сегашните футболисти. Чух Люпко да казва, че не бил участвал в селекцията, а му водели играчи без да ги е виждал, без да ги знае. Това категорично не е така. Имам документ, на който има подписите на Станислав Ангелов, Андрей Желязков и Люпко Петрович, че искат и са съгласни с трансферите. В това число са Чворович, Пиргов, Сандберг и Аниете. Само за Пиргов не е питан Станислав Ангелов просто, защото не бе станал още спортен директор. За останалите имам подписите на всички. Затова, когато пускаш такива обвинения и си тръгваш два часа преди мач, е редно някои неща да се знаят. Не може да бъде винен този или онзи за дадена сделка. Въпросният Сандберг, за когото слушах най-много, бе привлечен, след като Лукин и Александров бяха контузени и трябваше да се вземе някой по настояване на Петрович.

- Защо тогава бе изгонен само Андрей Желязков?
- Не беше редно. Заедно с него са изгонени още хора от скаутското звено на Левски. Това е голяма грешка и напред във времето ще се разбира, че е така. Страхотен професионалист, човек, който разбира много от футбол, от трансфери. Прекрасен специалист, който ако е бил обвинен за Сандберг, просто не е правилно. Повтарям -всички се подписаха под документ за този трансфер.

- Връщам ви пак към Люпко Петрович. Освен за селекцията, той си тръгна и с мотива, че е преговаряно с други треньори зад гърба му. Кой го е правел - вие, Станислав Ангелов или Спас Русев?
- Той какво иска, ако е говорено с друг треньор да е в средата на преговорите ли? Най-нормалното нещо е да се говори с други специалисти, особено, когато договорът му е за 1+1 г. с клуба. Ако ние решим, че искаме промяна, нормално ли е в последния момент Левски да тръгне да прави сондажи, разговори, преговори с друг специалист? Съгласете се, че не е. Няма как да се случват по такъв начин нещата. Дори да е имало такива разговори, това е в реда на професионализма. Що се отнася до Люпко, той не за пръв път си тръгва така от "Герена". През 2000 г. напусна през зимата, когато му е скимнало да го направи, тогава трябваше да идва на пожар Херо да поема и станахме шампиони. Ако не ме лъже паметта, и после си тръгна през 2001 г. по подобен начин. Така че не е нещо ново за Люпко да прави така. Не съм особено учуден.

- На няколко пъти казахте финансова стабилност. Какви са вашите впечатления от Спас Русев и ще извърви ли той пътят на стабилизиране докрай?
- Пожелавам му го. Аз съм горд, че работих с Иво Тонев, с Николай Иванов и Сашо Ангелов. Те даваха всичко от себе си и като финанси, и като отношение, и като време, и като старание, за да тръгне Левски по правия път. Ако не бе Иво Тонев, сега щяхме да сме там, където отиде ЦСКА. Левски обаче реши да си плаща, вместо да прехвърли едни 30 милиона на някой друг да ги плаща, както направиха други клубове. Плаща си на НАП, издължи се на всички бивши играчи и треньори и затова нямаше толкова възможности да се прави солидна селекция. Пожелавам на г-н Русев да доведе този процес до край и, разбира се, ако има как спортно-технически Левски да върви нагоре. Но най-важно е тимът да бъде стабилен финансово. По мое време се гордея, че публиката се върна на стадиона до голяма степен, футболистите заиграха мъжки. Може би имат лимит на качествата си, но себераздаването бе на висота и затова имаше такива успехи. Гордея се с мачовете ни в Европа, макар че отпаднахме от Марибор, като тогава пак не ни дадоха чиста дузпа. Не се оправдавам с това, само го споменавам като факт, да се знае.

- За финал - заговори се след срещата на феновете със Спас Русев, че евентуалното слагане на козирка на Сектор "А" ще струва повече от цялата трибуна. Няма как да не сте бил в течение като шеф на УС на проектите за такава...
- Доколкото аз знам и помня, всичко е подготвено за слагането на козирка. С подробности не мога да говоря, защото с това се занимаваше Иво Тонев, но си спомням, че козирката трябваше да струва около 2 млн. Откъде идва това оскъпяване, за което се говори в момента, нямам никаква идея.