Левски изпадна в неловка ситуация, след като ръководни фактори в школата на клуба бяха хванати в лъжа за участието на свои юноши на турнир в Германия. И до днес обаче никой не подложи на съмнение това, че младите сини футболисти (родени до 2004 г.) са се справили авторитетно в мачове с отбори като Борусия Дортмунд. А истината се оказва доста по-различна.

На официалния сайт на клуба на 3 април се съобщава, че юношите "продължават напред в турнира "Golden Goal" след авторитетни победи". От новината става ясно, че воденият от Владислав Вутов тим е записал победи над Хановер и Алемания с по 2:0, а с домакините от Борусия Дортмунд са завършили 0:0.

Справка на "Дневник" в сайта meinturnierplan.de, където е публикувана програмата на детския турнир, сочи съвсем друго. Надпреварата се провежда в Хеесен, Долна Саксония, което се намира на около 50 километра от Дортмунд. Левски наистина завършва наравно с Борусия и дори печели в друг мач, но това са два съвсем различни отбора – Тенис Борусия Берлин и Борусия Фрайалденховен.

Другото познато име сред съперниците на сините надежди е Хановер, но и това не е този отбор, който си мислим. Тимът всъщност се казва Блауес вундер и просто е от град Хановер, като губи от българчетата с 0:1, а не с 0:2, както пише в информацията на клуба.

Освен това Левски не е играл с Алемания, а с холандския Вилем II и не е спечелил с 2:0, а е загубил с 0:1.

Единственото вярно в цялото съобщение е, че сините наистина продължават напред в турнира. Информация за следващите мачове на тима от клуба не дадоха, но такава се появи в някои от най-четените спортни сайтове.

В новината пише, че децата на Левски са се справили с Алемания на 1/16-финалите, но информация за подобен мач, както и за подобна елиминационна фаза в германския сайт няма.

"Жребият не беше особено благосклонен към българския отбор, изпращайки го в една група с НАК Бреда, ФК Хелзинки, който отстрани домакините от Борусия, Рот-Вайс Есен и отново Вилем II", се казва в статията.

Финландският отбор наистина е от Хелзинки, но се казва Капилан. Левски е завършил на престижното десето място в крайното класиране на турнира, в който участват общо 65 отбора.

"Дневник" се свърза с пресаташето на Левски Ивайло Кючуков, но той не успя да обясни откъде идва разминаването в резултатите.

Заблуждаващата информация, която може да е плод на лоша комуникация, идва в момент, в който школата на Левски се конкурира за вниманието на родителите с редица частни школи. Освен с името си, тя разчита и на добрите резултати в международните изяви.

От неразбирателството губят най-вече децата на Левски, които наистина са се представили достойно на турнира в Германия без да е нужно да се преувеличава участието им.

Трябва да се отбележи, че групата се е ръководела от от Нестор Юруков, методист в школата на Левски и преподавател в треньорската школа на БФС.

По всяка вероятност именно той е бил инициатор на съчиняването на измислени съперници и резултати от турнира за трупане на въображаем престиж.