Левски се похвали с първото си лятно попълнение - Жуниор Мапуку. Конгоанският нападател направи име в Берое, откъдето си тръгва за втори път. Той акостира на "Герена" със свободен трансфер, след като договорът му изтече. 27-годишният голмайстор е доста странна птица, която отдавна имаше желание да заиграе в Левски. Именно в негово лице голяма част от феновете на столичния гранд виждат новия Гара Дембеле, който "сините" търсят без успех вече няколко години. 

Black Power (б.р. - в превод от английски език: Черната сила), както Мапуку нарича себе си, гори от желание да радва с головете си привържениците на новия си отбор и най-после да спечели трофей, след като не успя да го стори с екипа на Берое. Нападателят се доказа като голмайстор под Аязмото, отбелязвайки 28 попадения в първенството. Само веднъж обаче e наказвал новия си отбор в шампионатните двубои между двата тима - при победата на Берое с 2:1 на 10 август 2014-а. През зимата на същата година Мапуку пристига в България, след като преди това е играл във френските Троа "Б", Сент Женеви и Компиен, както и в гръцкия Панахайки. 

Още през първия си сезон в Берое нападателят се превръща в любимец на феновете. Мапуку радва привържениците в Стара Загора не само с головете си, а и с екстравагантното си поведение. Година по-късно нещата вече не вървят по мед и масло. През 2015-а Мапуку влиза в конфликт с треньора Петър Хубчев, което му коства мястото в отбора. Първоначално играчът представя медицинско свидетелство, че е контузен и не може да се подготвя пълноценно десет дни. След изтичането на този срок обаче Мапуку не се появява в Стара Загора, а праща мистериозно съобщение от Франция, казвайки, че е приключил с Берое и причина за това е лошото отношение към него от страна на Хубчев и един от aсистентите му. Тогава Жуниор е сърдит, че му е отказано да прекрати договора си по взаимно съгласие и да премине като свободен агент в испанския Елче, откъдето имаше интерес към него. След това датски медии съобщиха, че той се е предлагал на местните Брьондби и Виборг. Беше ясно, че Мапуку желаеше да смени обстановката и повече не му се играеше за Берое. Това се потвърждава и от факта, че конгоанецът реши да прекрати едностранно договора си, изплащайки на клуба обезщетение в размер на три брутни негови заплати, за да стане свободен агент. След това пое към Египет, където се задържа много малко в местния Уади Дегла. Последваха и няколко месеца в Турция - в Бандърмаспор. 

Въпреки конфликтите, които е имал с Петър Хубчев, Мапуку нееднократно е изтъквал, че определя бившия си треньор като свой баща. "Най-важният съвет за мен от Хубчев е, че винаги трябва да се работи усърдно. При него важат три основни неща - дисциплина, строгост и точност. Не съм имал проблеми с Хубчев. Аз винаги приемам отбора като едно семейство. Това беше скандал като между баща и син, напълно нормален за едно семейство. Това, което съм в момента, го дължа на Хубчев. Но "скандал" не е точната дума. Имаше някакви малки неща, защото и двамата сме трудни характери. Говорим за по-скоро дребни неща. Нещо, което на мен или на него не му е харесвало. Естествено, Хубчев много често не е бил доволен от мен - заради поведението ми, за това, че не полагам достатъчно усилия на тренировка. И винаги е прав. Вкарвал ме е много пъти в правия път. Той е най-добрият треньор, с когото съм работил", споделя Мапуку, който до ден-днешен се кланя на Хубчев. Нападателят също така постоянно комуникира в социалните мрежи със сина на националния селекционер - Валери. Хубчев-младши бе един от първите, които му честитиха преминаването в Левски и му пожелаха успех. 

На "Герена" трябва да бъдат спокойни за новия си играч, що се отнася до нощния живот. Нападателят не е като повечето чуждестранни играчи на "сините", които обичат купоните. Колкото и невероятно да звучи, Черната сила не е по дискотеките и предпочита семейния уют. За периода в Стара Загора Мапуку нито веднъж не бе хванат в крачка - било то с някоя българка или след пиянски запой... 

Жуниор е женен и има син - Тайриз, който е на 4 годинки. Съпругата му и наследникът им живеят в Париж, а сега се очаква да го последват в София. 

Роденият в Конго Мапуку живее в африканската страна до 5-годишна възраст, след което семейството му се установява във френската столица. Оттогава футболистът не се е прибирал в родния си край. В Париж са и тримата братя и двете му сестри. Майката на новото попълнение на Левски се занимава с търговия - има магазини, а баща му е починал пред 4 години. 

"Баща ми все още ми дава сили и всичко, което той ми е предал, ми помага", споделя нападателят, който от малък симпатизира на Манчестър Юнайтед. 

Жуниор е татуирал всичките си роднини. Има десетки рисунки по цялото си тяло, дори и на пръстите на ръцете. Споделя, че най-важната е числото 30. Този татус е на дясната му ръка и символизира рождената дата на сина му - 30 октомври. Има ангели, а на гърдите крила. 

Попитан защо си е татуирал Че Гевара, Мапуку отговаря пред клубната телевизия на Берое: "По време на един от лагерите ни в Турция заедно с Игор Джоман и Крис Гади гледахме един филм с Че Гевара. Това, което ми направи впечатление бе, че той много помага на бедните, а аз обичам такива хора, грижещи се за другите. Че Гевара е обичал и свободата, а такива хора ми правят голямо впечатление и затова реших да татуирам него. Аз също имам голяма душа и обичам хората. Това общо намирам между двама ни. Ако имам нещо в повече, обичам да го споделям с другите хора. Обичам и да помагам винаги когато имам възможност."

Още след първите си голове по българските терени през 2014 година Мапуку привлече вниманието, показвайки колко бурно изразява емоциите си. "Полудявам като вкарам. Винаги съм се радвал бурно. Когато отбележа, започвам да викам и така се освобождавам от злобата и другите негативни неща, които съм насъбрал в себе си. Това е начинът да изразя радостта си, а и ми дава сили. След всяко попадение ми идва да танцувам", разказва Мапуку, който в началото на настоящия сезон се молеше на Берое да се върне, разкайвайки се - "Извинявам се за моята грешка, че оставих отбора през 2015-а. Харесва ми тук. Обичам Берое! В началото треньорът Александър Димитров не ме поиска, но президентът Илко Русев ми гласува доверие и настоя да се върна." 

Първият впечатляващ мач на Мапуку във втория му период под Аязмото бе домакинството на Ботев (Пловдив) на 16 октомври 2016-а. Жуниор изригна с хеттрик, който обаче не беше достатъчен на тима - загуба с 3:4. Мапуку продължи да бележи и сметката му в Първа лига този сезон набъбна до 12 попадения. Така конгоанецът си издейства преминаването в Левски и големият въпрос сега е дали и той ще се провали по примера на много от футболистите, преминали от Берое на "Герена" в последните години - Иво Иванов, Димитър Везалов, Борислав Стойчев, Венци Христов и др. Само от Мапуку зависи дали Черната сила ще се превърне в Синята сила, която ще помогне на тима от "Герена" най-после да прекъсне сушата без трофей от 2009 година насам.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ