Променлива облачност, максимална температура 11 градуса и силен до бурен северозападен вятър. Това бяха условията, при които днес на базата на НСА „Васил Левски” Андрей Гридин постигна най-доброто време на България за 100-километрова дистанция, пробягани на лекоатлетическа писта. Роденият в Казахстан известен бегач на дълги разстояния преодоля тежкото изпитание за 8 часа, 29 минути и 58 секунди. 

Макар това да е най-доброто официално измерено време за 100-километрово разстояние у нас, целта, която Гридин си постави преди няколко месеца за постигане - под 8 часа, остана неизпълнена. До голяма степен причина за това беше изключително силният вятър, заради който планираните четири смени на посоките, за общо 250-те обиколки на стадиона, не бяха извършени. Така около 75 километра от дистанцията Андрей пробяга движейки се само в едната посока на стадиона, за да избегне допълнителното забавяне от силния насрещен вятър.

"Това е първото подобно бягане в България. До момента официално признатите резултати от състезания на подобна дистанция за междуградски асфалтови пробези, паркови и трейл бягания, несравними по естеството си с днешното постижение на ултрамаратонеца, показват резултати над 8 часа и 30 минути. Този своеобразен рекорд беше реализиран с изключителната подкрепа на Националната спортна академия, Маратон Пловдив, компанията за времеизмерване на спортни събития Рейстайминг БГ, всеотдайните пейсъри, които бягаха заедно с Андрей и спонсорите на събитието - "Компресспорт", "Рънингзон" и "Допел херц". Следващото събитие в състезателния календар на Андрей Гридин е 103-километровият планински ултрамаратон Dolomiti Extreme Trail със сборна денивелация от 7150 метра - на 7 юни в Италия", добавиха от екипа на Гридин.

Снимки БЛИЦ СПОРТ:

Въпреки тежкото изпитание Андрей намери сили да вземе микрофона след финала и да каже няколко думи - "Благодаря на всички. Без вас нямаше да успея. Надявам се, че направих всичко, което мога. В това много ужасно време, в този вятър. 50 км от 100 км бях срещу вятъра."

През цялото време Гридин беше окуражаван с викове и аплодисменти от присъстващите, много от които се включваха в ролята на пейсмейкъри и имаха възможност да тичат рамо до рамо с него. Близки на ултрамаратонеца, сред които половинката му, както и фенове, проследиха бягането му от самия старт в 9:00 часа до финала в 17:30 ч. Един от първите, които пристигна в НСА, за да окажат подкрепа на Гридин, беше Атанас Димитров - рекордьор на 100-километрово състезание в Кошице, проведено през 1981 година (с време 8 часа и 43 минути). 

Наталия Величкова, треньор на известната състезателка в ултрамаратони и ски-бегачка и ориентировачка - Антония Григорова, също се вълнуваше край пистата за представянето на Андрей. Величкова дълго време беше треньор и на Кирил Николов - Дизела, като екипът им записа забележителни успехи.

Бившият спортен министър Красен Кралев също пристигна днес в НСА, за да окуражи Гридин. 

Снимки от днешното събитие - ТУК и ТУК!


Победителят от последното издание на Витоша 100 Ивайло Атанасов също удари рамо на колегата си, влизайки в ролята на пейсмейкър в последните километри: