Церемонията по официалното откриване на 32-ото Световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня, на което Oбщина Сапарева баня е домакин заедно с Българска федерация по лека атлетика, ще се проведе на 10 септември (събота) от 18:00 чaса. От 17:30 часа ще започне представяне на отборите и шествие от центъра на града до амфитеатър "Гейзера". В 18:00 часа на амфитеатъра ще бъде даден и официален старт на спортното мероприятие, в което изненадващо няма да вземе участие звездата Кирил Николов - Дизела. Най-добрият ни екстремен бегач, който миналата събота записа голям успех в САЩ, не беше включен в националния отбор, като за феновете си в социалната мрежа посочи, че виновник за това е БФЛека атлетика. 

Ето какво написа Николов: "Американският трип приключи със Сан Франциско. Радвам се, че се прибирам, защото имам още няколко важни състезания и събития, за които трябва да се подготвя в оставащия сезон #pirinultra #limoneskyrace #vitosha72 & #25manna. А за тези от вас, които се чудят дали ще участвам на Световното Първенство по Планинско Бягане (което ще се проведе в България) - отговорът е не. А ако ви интересува защо, можете да попитате БФЛА. Дано поне на вас да отговорят".

На големия форум България ще бъде представена от 17 атлети в четирите старта от шампионата – девойки, юноши, жени и мъже:

Девойки: Диляна Минкина, Люшка Кокотанекова, Любомира Пехливанска и Йоана Гелева

Юноши: Георги Гергов, Александър Сръндев, Иво Балабанов и Андрей Трифонов

Жени: Маринела Нинева, Милка Михайлова, Мая Недялкова и Елена Ранчева

Мъже: Шабан Мустафа, Димчо Мицов, Стоян Владков, Александър Василев и Костадин Кисьов.

Сред официалните гости на тържествената церемония по откриване утре ще присъстват Красен Кралев, министър на младежта и спорта, Добромир Карамаринов, президент на БФЛА, Калин Гелев, кмет на община Сапарева Баня, Бруно Годзелино, президент на Световната асоциация по планинско бягане, Галя Пухалева, член на борда на Световната асоциация по планинско бягане.

Трима от българските състезатели са от Сапарева баня - Любомира Пехливанска, Димчо Мицов и Йоана Гелева. Участие в шампионата на планетата ще вземат 350 атлети от 35 държави от шест континента, сред които и най-добрите в тази дисциплина.

Самите стартове на състезанието са в неделя, на 11 септември. Първият на дистанция 3,6 км., при девойки старша възраст, е в 9:30 ч. от местността "Валявица", а финалът е пред Посетителски център "Паничище". Стартът при юношите е в 10:30 ч. от Посетителски център "Паничище" до хижа "Рилски езера" /дистанция 7,3 км./. Стартът при жените на 7,3 км. е в 11:00 ч. от Посетителския център на Паничище, а финалът им - пред хижа "Рилски езера". Последният старт на състезанието е при мъжете на 12,7 км. в 11:30 ч. от Гейзера в Сапарева баня, а финалът също е на хижа "Рилски езера".

Организаторите припомнят, че във връзка с безопасното провеждане на Световното първенство на 10 и 11 септември движението на МПС-та по трасето на състезанието в Сапарева баня и Паничище ще бъде забранено. В деня на състезанието пътят към Паничище ще бъде затворен от 9:00 ч. сутринта и няма да бъдат допускани никакви автомобили, освен акредитираните, до приключване на самото състезание. На 10 септември (събота), когато е официалната тренировка на състезателите, пътят ще бъде затворен в часовете: от 10:00 ч. до 12:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:00 ч.

Награждаването на най-добрите състезатели на всяко бягане индивидуалните победители ще бъдат почетени с цветя на финала на съответната дисциплина. Церемонията по официалното закриване на спортното мероприятие и награждаването на призьорите с медали ще се състои вечерта на 11 септември, от 19:00 ч., на амфитеатър "Гейзера".