За нея е казано и писано много. И още много ще се каже и ще се напише. И пак ще бъде малко. При нея няма задни мисли или превземане до висините. А има цялото право на света да лети в облаците от високомерие. Тя обаче остана истински човек. Никога не подминава приятелите си, винаги се раздава за всички. При Стефка Костадинова няма невъзможни неща, няма не мога или това ще го направим след няколко дни. Има точност, дисциплина и отговорност. Стефка е една. Стефка е единствената. И ще остане завинаги такава.

Тази година честваме 30 години от световния й рекорд, поставен в Рим на 30 август 1987 година. 209 сантиметра, които стоят непокътнати до днес. Единственият оцелял български световен рекорд в атлетиката. На единствената.

И отново, за да бъде тя днес създаде уникално събитие. Наистина уникално, на което е чест да присъстваш. В музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски” бе представено илюстрованото издание "Да прескочиш света", посветено именно на 30-годишнината на световния рекорд.

Идеята и концепцията на фотоалбума е на Владимир Памуков, Тодор Шабански и фотографа Бончук Андонов.

И отново, за да бъде тя. Стефка пристигна и каза: „Няма сценарий, всичко ще стане така, както го чувстваме. Заповядайте горе”, след което мина и поздрави един по един всички, които я чакаха долу на входа на Националния стадион. Грееше с усмивка и заразяваше.

„Нямате идея колко съм развълнувана, че уважихте моя празник. Много ви обичам. Никога не съм си мислела, че този рекорд ще се задържи 30 години на върха и никога не съм искала да е на върха толкова дълго. Имаме страхотна българска школа във високия скок. Искам да благодаря на семейството си, на Николай Петров, на клуба си, на спортното училище в Пловдив, на Данчето Благоева, Люси Андонова, Светлана Исаева, Емилия Драгиева и Лиляна Видева - без вас нямаше да поставя световния рекорд. Имах шанса да работя с Николай Петров - човека, с който бяхме и сме световен тандем и в момента. Може би днес, ако бях на пистата, щях да скоча 210 см с толкова много подкрепа и емоция", обърна се Костадинова към присъстващите шампиони.

На събитието присъстваха толкова носители на олимпийски отличия, че беше истинска гордост. Двукратният олимпийски първенец Боян Радев, двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева, Валентин Йорданов, Екатерина Дафовска, Йорданка Благоева, Иванка Христова, Нураир Нурикян, както и Любо Ганев, Валентин Михов, Михаил Касабов, министър Даниела Дашева, Добромир Карамаринов, Георги Глушков и други.

„Започвам с лека нотка на носталгия - хубав спомен за нещо много велико. Резултатът говори много за това колко уникално е това постижение. Започнахме в един момент, когато и двамата бяхме млади и зелени”, каза бившият съпруг и треньор на Стефка – Николай Петров. Той не сдържа сълзите си и се разплака. „Обичам те”, му отговори примата на българската лека атлетика в знак на признателност. След което той продължи: „Ти положи много усилия през годините, показа много качества. На това състезание - Световното първенство в Рим през 1987 г., успя три пъти да преодолееш себе си - първо успя да скочиш 204 см от третия опит, след това да победиш с 206 см и да поставиш световен рекорд от 209 см..."

„Не може да не се вълнува човек. Аз не само предадох фланелката си на Стефка, когато се отказах от спорта, а имах и божия дар да присъствам на поставянето на световния рекорд от 209 см в Рим", каза първата ни световна рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева, която по-рано през годината навърши 70 години. Тя подари на Костадинова и диск с документалния филм "Отвъд скока".

"Не са малко българите, които са били на световния връх. Но да стоиш на него 30 години е нещо феноменално. Ние трябва да сме щастливи като българи - Стефка Костадинова действително е феномен, защото тя продължава да доминира въпреки че толкова години не се състезава в дисциплината", каза Тодор Шабански, който също е част от авторите на фотоалбума.

Боян Радев връчи специален подарък на Стефка, както и Валентин Михов. Бившият футболен ръководител се раздели със скъпа картина, която изобразява скок на Костадинова над летвата. Букет изпрати доскорошният министър на спорта Красен Кралев.

Благодарим ти, Стефче!
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ