Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов смята, че завършващият сезон е един от най-силните за леката атлетика в страната в последните десетина години.

"Може да се каже, че изпращаме един от най-силните сезони, ако не и най-успешния, поне в последните десетина години. За първи път от 2000 година имаме медал от Олимпиада. Мечтаехме за това и то стана факт. Гарнирано с трите отличия от Европейското първенство, смятам, че постигнахме голям успех", каза Карамаринов.

"На Олимпиадата Мирела Демирева направи чудо. Знаехме, че тя има своите шансове, но не веднъж се е случвало да имаш възможности, но да не успееш в най-важното състезание. Мирела се представи най-добре от всички български спортисти на Игрите. Донесе медал на страната ни в леката атлетика - нещо, което е оценено навсякъде по света", допълни той.

"През следващия сезон имаме Европейско първенство в зала в Белград, световен шампионат на открито в Лондон и Европейско отборно първенство, в което ще имаме трудната задача да запазим мястото си в Първа лига. Надяваме се успехите на нашите състезатели да продължат", каза още шефът.

Той не подмина и въпроса с положителната допинг-проба на бегачката на 3000 метра стипълчейз Силвия Дънекова, която се очаква да бъде наказана с лишаване от състезателни права за 4 години.

"Имаше и един неприятен момент, свързан с положителната допинг-проба на Силвия Дънекова на Олимпиадата. Нейният случай се разглежда изцяло от Световната федерация (ИААФ). Тя е със спрени права и отнета акредитация за Игрите в Рио. Няма друго нищо ново. ИААФ ще наложи наказание. Когато това стане, ние ще го обявим. Очаква се да бъде 4 години. Ние като федерация ще го приложим", каза Карамаринов.

Той е доволен, че вече се работи по реконструкцията на столичната зала "Фестивална", модернизацията на която се отлагаше многократно през последните години.

"Има забавяне със строежа на зала "Фестивална". Ще бъде готова догодина, най-важното, че най-после ще стане. Затова съм благодарен на министър Красен Кралев, защото много други преди него обещаваха, но нищо не се правеше. Естествено с една нова зала ще подобрим условията за подготовка на софийските атлети, което е предпоставка за още по-добри резултати", коментира Карамаринов.