Треньорът на сензацията в леката атлетика Лиляна Георгиева - Радмила Станкович, не само работи здраво с Детето-чудо и непрестанно полага грижи за него като родител, а и се е заела с много важна задача - да намери дом на спортистката. "Работя по въпроса. Ясно е, че Лили няма да остане без покрив, всички я обичаме, в Дом "Мария Луиза" й отделят голямо внимание, но е добре да има къде да живее, когато стане пълнолетна", сподели Станкович.

Тя разказа как мнозина вече побързали да отпишат Лили - "Много хора й чертаят черно бъдеще, щяла да се амортизира. Слушаме най-различни приказки на "специалисти". Ще се амортизират, като бягат на твърда писта, като нямат хубави маратонки... При нас всичко е подсигурено, имаме отлични условия за подготовка, ползваме масажист, който й помага страшно много. Треньорът на Стефка Костадинова - Николай Петров, Лиляна Томова и Ивет Лалова дават прекрасни примери със своите кариери. Томова приключи на 31 години, като най-големите си резултати постига на 28-29 г. Ивет пък видяхте какво направи това лято на Рио 2016, макар че вече е на 32 години."

"Чуваме подмятания и за допинг. Аз самата многократно съм настоявала Лили да бъде подлагана на доброволен тест. Такъв имаше и сега в Истанбул. До момента общо четири пъти е проверявана извън България. Пие това, което й даде лекарят на националния отбор Валентин Димитров. Той я обгрижва относно нейното възстановяване след стартовете. Специално искаме да благодарим на Добромир Карамаринов, който направи така, че да проведем подготовка в Добрич, осигури ни едномесечен лагер при добри условия. Благодарение на тези тренировки Лили изкова отличните резултати", добави Радмила Станкович, която беше една от най-добрите и борбени наши бегачки на 400 метра.

"Лили е едно нормално дете, прекрасно, жизнено, добросърдечно. Има нужда и от баща, и от майка. Старая се да й помагам да расте като добър човек. Обичам да я виждам щастлива, очичките й да греят. Тя следва мечтите си и ще бъде щастлива, убедена съм", добави треньорката на Детето-чудо, която ни помоли вече да я наричаме Девойката-чудо.

Станкович не позволява на Лили да лети в облаците след успехите. "Хубаво е човек да има самочувствие, но да е с покритие. Лили дори се чуди на наши състезатели, които имат скромни резултати, а са с голямо самочувствие. Фантазират си, а тя не е такава. Здраво стъпила е на краката си и продължаваме да работим усърдно", каза още треньорката, добавяйки, че много рядко Лили е будна след 21 часа вечер - "Заспива рано, предпочита да почива, а и знае, че това е правилната формула за успеха - много тренировки, малко храна и много сън."
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ