Международната федерация по лека атлетика (IAAF) изрази готовност да обсъди възможността за анулирани на всички световни рекорди в леката атлетика. Такова предложение беше направено днес от Джани Мерло – председател на Международната асоциация на спортните медии (AIPS). Това би означавало, че и Стефка Костадинова ще бъде лишена от легендарния й рекорд в женския скок на височина (209 см), поставен на 30 август 1987 г.

„Изобилието на допинг скандали и лишаването на редица спортисти от техните награди свидетелстват, че в леката атлетика някои рекорди са постигнати нечестно“, пише в обръщението на Мелбо, публикувано на официалния сайт на AIPS.

Италианският журналист от „Гадзета дело Спорт“ изрази подкрепата си към идеята на Германия от край на ХХ век, когато беше направено предложение за анулиране на всички световни рекорди и започването на отчитането им наново заради новите по-добри възможности са откриване на допинг. Тогава IAAF отказа да се реши на подобна драстична стъпка.

„Приветстваме всяка дискусия относно световните рекорди, но трябва да бъдем много внимателни. Нашият приоритет винаги са били чистите спортисти, които са поставили своите рекорди по напълно законен начин. Готови сме да анулираме световните рекорди, но тогава ще ощетим чистите спортисти, които така ще загубят своето място в историята. Освен това ще хвърлим сянка върху постиженията им, тъй като ще се появяват съмнения, че са били поставени по нечестен начин“, обявиха от пресслужбата на IAAF, цитирани от ТАСС.