На 25 април от 20 часа в "Cinema City" в "Парадайс Мол" (бул. Черни Връх“ 100) ще бъде премиерата на документалния филм “109 Часа”, посветен на Кирил Николов – Дизела, който избяга 600 км по тежък планински маршрут за 4 дни и 13 часа. 

През 2014 г. екстремният бегач и ориентировач се изправи пред най-дългия туристически маршрут в България - Ком-Емине. Тогава опитът за рекорд завърши с неуспех за Кирил, но се роди филма "Достигни лимита си", който пък спечели любовта на публиката и признанието на множество международни филмови фестивали. 

През 2015 г. Дизела се върна по пътеките на Ком-Емине и този път успя да избяга 600-те километра за рекордните 4 дни, 13 часа и 5 минути. "Достигни лимита си" вече има продължение! Екранизацията на бягането, което показа, че ограничения не съществуват, вече е факт и дойде време за премиерата на "109 Часа". 

Часове, изпълнени с устрем, съмнения, страхове и желание за успех. Идеята, която стои зад филма, както споделя режисьорът Димо Петков, е да накара зрителите да съпреживеят всички тези емоции, заедно с Кирил, да ги вдъхнови и да им вдъхне куража да преследват целта, независимо от обстоятелствата. 

„109 Часа“ отвежда публиката една крачка по-близо до вътрешния свят на Дизела, до мотивацията му и онова, което го кара да продължава да бяга. 
Физическите граници вече не са фактор, но как Кирил избягва 600 км за 109 часа (4 дни и 13 часа)?
 
Съпреживейте едно "пътуване", което е поредното доказателство, че човешките възможности са неограничени. Дестинацията е Ком-Емине. Целта - да победиш себе си.

След предпремиерата днес Дизела сподели, че след третия ден е имало моменти, когато е пробвал да спи, докато ходи: "Затварях си очите, но най-много до третата-четвъртата крачка, след което отново ги отварях."

"Не консумирах никакви енергийни барове и гелове, а само истинска храна, най-вече салати и плодове. Наталия Величкова (б.р. - бившата треньорка на Дизела, а сега на Антония Григорова) се беше погрижила перфектно за храната на биваците, която доставяха нейни познати от районите, през които преминавах. Само веднъж си позволих да пия кафе", припомни си Кирил Николов, който в началото на май стартира атаката на Световната купа по скай рънинг със състезание в Китай.
ПЛАМЕН СЛАВОВ

За премиерата на 25 април -
ТУК!

 


За Кирил Николов-Дизела
Български спортен ориентировач и планински бегач. Известен е с многото си рекорди, сред които са изминаването на маршрута Ком - Емине за 4 дни, 13 часа и 5 минути, второ място в скоростното изкачване на Айфеловата кула (8 минути и 12 секунди), изпреварването на Драгалевския лифт със 6 секунди, покоряване на петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа и други. През 2016 година Дизела завърши трети в Световната купа по скай рънинг.