Краят на всяка година обикновено е време за ретроспекция на отминалите месеци. БЛИЦ СПОРТ по традиция ви представя най-значимите успехи в световния спорт за 2016 година.

ЯНУАРИ
Футбол
*Лионел Меси получи „Златната топка” за най-добър футболист в света за рекорден пети път в историята. Аржентинският голмайстор на Барселона нзе наградата за 2015 година, след като преди това бе триумфирал през 2009, 2010, 2011 и 2012 година. След него останаха португалската звезда на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо и бразилският нападател на Барселона Неймар.

Тенис
*Сръбският тенисист Новак Джокович беше определен за пети пореден път за Спортист на Балканите в 43-то издание на анкетата на БТА
*Светлана Кузнецова спечели титлата на тенис турнира в Сидни, след като на финала разби с 6:0, 6:2 Моника Пуиг.
*Германката Анжелик Кербер сензационно спечели Аустрелиън Оупън, след като на финала препъна абсолютната фаворитка Серина Уилямс с 6:4, 3:6, 6:4.
*Новак Джокович спечели Аустрелиън Оупън. На финала сърбинът надви Анди Мъри с 3:0 сета (6:1, 7:5, 7:6 (3)

Лека атлетика
*Световната шампионка на 200 метра Дафне Схипърс бе обявена за Най-добър спортист на Холандия за 2015 г.

Баскетбол
*Коби Брайънт записа ново историческо постижение. Той стана едва третият баскетболист в историята на НБА, реализирал 33 000 точки.

Волейбол
*Женският национален отбор по волейбол на Русия спечели олимпийския квалификационен турнир в Анкара.
*Националният отбор на Русия по волейбол спечели олимпийската квота от квалификацията в Берлин. На финала момчетата на Владимир Алекно победиха Франция с 3:1 гейма 

Зимни спортове
*Норвежецът Мартин Йонсруд Сундби спечели за исторически трети пореден път веригата в северните дисциплини „Тур дьо ски” във Вал ди Фиема (Италия)

ФЕВРУАРИ
Футбол

*Джани Инфантино оглави ФИФА за периода 2016-2019 година. Той получи 115 гласа на втория тур на изборите в Цюрих, което му бе достатъчно за победа. Основният му конкурент шейх Салман бин Ибрахим Ал-Халифа получи 88 гласа. 

Лека атлетика
*Габриела Петрова спечели златен медал в тройния скок на Балканиадата по лека атлетика в зала в Истанбул.

Американски футбол
*Денвър Бронкос спечели титлата в НФЛ – купата „Винс Ломбарди“, за трети път в историята си, след като на финала на 50-ия юбилеен Супербоул се наложи с 24:10 над Каролина Пантърс.

Тенис
*Японецът Кей Нишикори спечели титлата от турнира по тенис в Мемфис (САЩ). На финала той надигра с 6:4, 6:4 Тейлър Фриц.

Баскетбол
*Макаби (Тел Авив) спечели Купата на Израел по баскетбол за 43-и път в историята си.

МАРТ
Волейбол

* Зенит (Казан) на Теодор Салпаров стана за осми път шампион на Русия.

Зимни
* Радослав Янков си осигури световната купа по паралелен гигантски слалом в сноуборда
* Германката Лаура Далмайер победи в преследването на 10 км от световното първенство по биатлон в Холменколен (Норвегия)
* Французинът Мартен Фуркад завоюва трети златен медал на световното първенство по биатлон в Холменколен (Норвегия), след като финишира първи в преследването на 12.5 километра
* Олимпийският шампион Мартен Фуркад защити титлата си в индивидуалния старт на 20 километра и спечели четвърти златен медал на световното първенство по биатлон в Холменколен (Норвегия)

Бокс
* Австралия има своя първи шампион по бокс при професионалистите в свръхтежка категория в своята история. Това е Лукас Браун, който отне пояса на WBA от Руслан Чагаев

АПРИЛ
Футбол
*Ювентус стана шампион на Италия, след като Наполи загуби с 0:1 от Рома на "Олимпико" в среща от 35-ия кръг на Серия А и вече и на теория не може да измести "бианконерите" от първото място. 
*Живко Миланов и АПОЕЛ (Никозия) спечелиха титлата в първенството на Кипър кръг преди края

Волейбол
*Зенит триумфира във волейболната Шампионска лига след успех на финала над водения от Радостин Стойчев Тренто.

Тенис
*Рафаел Надал спечели титлата от тенис турнира в Монте Карло след 7:5, 5:7, 6:0 над представителя на домакините Гаел Монфис. Финалът на Мастърса бе под номер 100 в кариерата на Надал, а победата - 68-а.
*Анджелик Кербер триумфира с титлата на тенис турнира в Щутгарт
*Рафаел Надал (Испания) завоюва своята рекордна девета титла на тенис турнира в Барселона. 

Други спортове
*Състезаващата се за Азербайджан българка Боянка Костова стана европейска шампионка в категория до 58 килограма на шампионата по вдигане на тежести на Стария континент във Фьорде (Норвегия)

Моторни
*Двукратният световен шампион и лидер в класирането на Moto GP – Марк Маркес спечели Гран при на САЩ, трети кръг от календара на световния шампионат по мотоциклетизъм.

МАЙ
Футбол
*Лестър е сензационният нов шампион на Англия.
*Зенит спечели за четвърти път в своята история Купата на Русия
*Байерн с дубъл в Германия
*Барселона с дубъл в Испания
*Севиля триумфира в Лига Европа за трети пореден път
*Манчестър Юнайтед печели ФА Къп
*Ювентус печели Купата на Италия
*Реал (Мадрид) победи драматично Атлетико (Мадрид) с 5:3 след изпълнение на дузпи във финала на Шампионската лига на стадион "Джузепе Меаца" в Милано и спечели рекордна 11-а европейска клубна титла. 

Тенис
*Новак Джокович спечели турнира на червени кортове в Мадрид и стана първият тенисист с 29 титли от серията "Мастърс" изпреварвайки с един трофей Рафаел Надал.

Баскетбол
*ЦСКА (Москва) спечели седма титла в Евролигата, след като се наложи във финала на сезон 2015/16 над Фенербахче (Истанбул) със 101:96 след драма с продължение в двубой игран в зала "Марцедес-Бенц Арена" в Берлин.

Зимни спортове
*Канада победи Финландия с 2:0 на финала в руската столица Москва и спечели световната титла по хокей на лед за 26-и път в историята.

ЮНИ
Футбол

*Чили спечели за втора поредна година финала във футболния турнир "Копа Америка", след като отново надигра тима на Аржентина с 4:2 след изпълнение на дузпи. 

Тенис
*Гарбиние Мугуруса спечели титлата от Откритото първенство по тенис на Франция. Поставената под №4 в основната схема испанка победи миналогодишната шампионка Серина Уилямс (САЩ) със 7:5, 6:4 за 103 минути на корта.
*Новак Джокович пренаписа историята на тениса. Сърбинът спечели втория за годината турнир от Големия шлем Ролан Гарос, след като спечели финала срещу Анди Мъри с 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 за малко повече от 3 часа игра на централния корт "Филип Шатрие".

Баскетбол
*Кливланд Кавалиърс спечели шампионската титла на НБА за първи път в историята си.

ЮЛИ
Футбол

*Насред „Стад дьо Франс“ Португалия написа най-славната страница във футболната си история. Играчите на Фернандо Сантош надвиха Франция във финала на Евро 2016 с 1:0 след продължения. Единственият гол падна в 109-ата минута, когато Едер реализира с шут от дистанция.

Тенис
*Серина Уилямс печели „Уимбълдън“
*Анди Мъри спечели „Уимбълдън“ за втори път в кариерата си

АВГУСТ
Футбол

*Манчестър Юнайтед спечели първия трофей за сезона в Англия. На стадион "Уембли" в мача за "Къмюнити Шийлд" носителите на ФА Къп победиха с 2:1 шампионите от Лестър. Победният гол бе дело на новото попълнение на "червените дяволи" Златан Ибрахомович малко преди края на мача.
*Реал (Мадрид) победи Севиля с 3:2 след продължения и спечели за трети път в историята Суперкупата на Европа след 2002 и 2014 година. 

Тенис
*Новак Джокович триумфира на Rogers Cup в Торонто

Рио 2016
*Майкъл Фелпс се превърна в най-титулувания спортист на Олимпийски игри. Американският плувец вече има 23 златни медала.
*Юсеин Болт стана първият атлет печелил златото в тези дисциплини на три поредни олимпийски форума. По този начин Болт прекрати участието си на Игрите със 100% актив от победи.

СЕПТЕМВРИ
Тенис

*Братът на световния №2 Анди Мъри - Джейми Мъри, заедно с Бруно Соареш, спечелиха титлата на двойки при мъжете на Откритото първенство на Съединените щати по тенис.
*Германката Анжелик Кербер започна престоя си като лидер в световната ранглиста на WTA с триумф на финала на Ю Ес Оупън
*Стан Вавринка спечели трети турнир от Големия шлем в кариерата си, след като на финала на Ю Ес Оупън се наложи с 6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3 над топпоставения Новак Джокович

ОКТОМВРИ
Футбол

*Еспаньол спечели Суперкупата на Каталуня

Тенис
*Григор Димитров се завърна в Топ 20 на световната ранглиста.
*Григор Димитров се класира за полуфиналите на тенис турнира в Пекин след исторически първи успех над Рафаел Надал
*Анди Мъри триумфира в Пекин след успех на финала над Григор Димитров.

НОЕМВРИ
Футбол

*Астана на Станимир Стоилов с дубъл в Казахстан
*Златан Ибрахимович спечели за десети пореден и общо 11-и път приза за Футболист №1 на Швеция

Формула
*Нико Розберг е новият световен шампион във Формула 1

Тенис
*Анди Мъри печели турнира в Лондон и става номер 1 в световната ранглиста.

Бойни
*Конър Макгрегър завоюва титлата на UFC в лека категория след категорична победа над Еди Алварес в основния двубой на UFC 205 в Ню Йорк. С този успех ирландецът се превърна в първия боец в историята на сериите, който държи едновременно шампионски пояси в две категории.

ДЕКЕМВРИ
Футбол
*Голямата звезда на Реал Мадрид и португалския национален отбор Кристиано Роналдо спечели Златната топка на "Франс Футбол" за най-добър футболист за 2016 година. Това е четвърти подобен приз за играча.
*Ривър Плейт спечели Купата на Аржентина
*Реал (Мадрид) спечели Световното клубно първенство
*Милан спечели Суперкупата на Италия, след като на мача в Доха се наложи с 4:3 над Ювентус след дузпи.
*Кристиано Роналдо спечели поредния индивидуален приз за 2016 година, като след „Златната топка” и наградата за Най-добър спортист на Европа, която за първи път се печели от футболист, той бе определен за Най-добър футболист за годината и в класацията на Globe Soccer Awards.

Бойни
*Антъни Джошуа защити пояса си на IBF с категорична победа над претендента Ерик Молина

Други спортове
*Международната федерация по плувни спортове (FINA) връчи на американския плувец Майкъл Фелпс специална награда „Легенда на водните спортове. Най-велик на всички времена“