Левски загуби гостуването си на Черно море с 0:1 и изостана още по-значимо от лидера Лудогорец. Това бе четвърти мач на Николай Митов начело на "сините" и втора загуба.

Ходът с Митов бе важен психологически преди мача с ЦСКА и той даде нужния ефект. Само три мача по-късно обаче вече се чуват обвинения към треньора и искания за нова промяна. Която ще бъде четвърта за този сезон, ако се случи.

Сега започват плейофите, заключителната фаза. 16 точки са недостижими, 5 точки пред третия са приемливи. Третото място също дава право на участие в Лига Европа. Което значи, че само чудо може да извади Левски от евротурнирите. Затова целта е подготовка за Лига Европа, за да бъде добро представянето. А каква по-добра подготовка от мачовете срещу останалите 5 водещи тима у нас.

Сега на ход са шефовете. Те трябва ясно да седнат и да решат - Ники Митов временен вариант ли е или искат той да води тима през следващия сезон. Длъжни са да направят ясна стратегия, поне краткосрочна. Очертава се участие в Лига Европа и за да не се стига до нов срам, са нужни мерки.

Ако Митов е временен вариант, то веднага да избират кой ще бъде треньор за догодина и да го назначават още сега, за да се работи с перспектива за следващия сезон. Новият треньор да начертае плана за подготовка и да каже на кои постове иска нови играчи. Ако пък е решено, че Митов остава и за догодина - тогава пак се сяда и се правя ясна програма - селекция, подготовка. И се удовлетворяват желанията на треньора за селекция.

Миналата година Левски направи правилен ход - взе Люпко Петрович два кръга преди края, а той като умен треньор започна да работи за следващата кампания. Загуби два мача в края, но ясно подчерта, че това де факто са подготвителни мачове за следващия сезон. И това даде ефект - помним къде бе Левски, докато сърбинът бе начело на състава.

И стигаме до другата основна тема - селекция и наличен състав. Явно тези футболисти, който и да им е треньор, просто толкова си могат. С изключение на това, което правеха при Люпко. Но Люпко просто е друга галактика и, без да се обиждат, Митов и Топузаков са много далеч от неговото ниво.

Ясно е, че с наличния състав чудеса не могат да се очакват. Ясно е, че част от титулярите си тръгват - Георги Костадинов, Джереми де Нойер, Антонио Аниете... Ясно е, че на Левски са му нужни бекове. Ясно е, че с Адениджи и Сукуна не става. Но най-вече е ясно, че по селекцията и подготовката за следващия сезон трябва да се почне от сега. А за целта трябва да бъде решено окончателно - със Митов или без Митов. От там следва всичко останало.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ