Дълго ще се помнят изминалите три дни в Банско, и по-точно емоциите, които Радослав Янков и Александра Жекова ни поднесоха в стартовете от Световната купа по сноуборд. За Сани от години се знае. Тя отдавна е спечелила обичта на хората, отдавна е част от световния елит на сноуборда. Радо обаче несъмнено е новият герой на България и напълно заслужено е на гребена на щастието. Усмихнатият сноубордист от Чепеларе, известен с прякорите Дивия и Дивеча, се радва на голяма любов. Затова първото нещо, което направи след финала вчера, беше да се поклони на хилядите, подкрепяли го неистово на Бъндериша поляна.

Радо вече няколко месеца е във фокуса на вниманието, благодарение на големия му успех от миналия сезон. Нашето момче е актуалният носител на Световната купа в паралелните дисциплини, а сега върви уверено към защитата на Големия Кристален глобус. Звучи невероятно български спортист да дублира трофей от толкова висок ранг, и то предвид жестоката конкуренция, която е в сноуборда. Всички се убедихме как една малка грешка те изхвърля от надпреварата. Директната елиминация във финалите прави състезанията още по-драматични. Янков обаче показа, че неслучайно е част от световния елит и има пълното право да претендира, че е №1. С треньора му Георги Атанасов - Джоко са напипали ваксата и знаят как да се задържат на върха, колкото и трудно да бъде. Янков е българинът, който накара световните сили в сноуборда да се съобразяват с него. В кервана вече му козируват, а и какво по-приятно от това конкурентите да гостуват на твоя почва. У нас и стените помагат, както се казва... Янков даде всичко от себе си и само може да се гордее с победата и второто място, след което изрази съжаление, че не е успял да дублира успеха от петъчното състезание.

Сани също се бори много, достави ни невероятни емоции, но и при нея конкуренцията е убийствено жестока. Особено в спринткроса (или спийдбордъркрос) - много по-агресивна дисциплина от обичайния бордъркрос, тъй като дистанцията е доста кратка и едно състезание трае едва 20-ина секунди.

Само адмирации за Жекова, която стисна зъби и застана на старт в събота, въпреки измъчващите я болки в гърба. От нея и Радо никога няма да чуете оправдания. Винаги първо търсят вината в себе си, извличат си нуждите поуки, продължават да работят с огромно желание - Дивия с Джоко, а Сани с баща си Виктор Жеков. Двата страхотни тандема винаги се стремят към успехите. Помним как дори след кошмарното изблъскване от Микаела Мойоли, Жекова не изригна срещу колежката си, въпреки че италианката я лиши от сигурен бронзов медал от Олимпиадата в Сочи 2014.

Сега в Банско тя гореше от желание за нещо голямо, но и победата в малкия финал не е никак маловажна, като се има предвид, че красавицата ни победи Линдзи Джакобелис и Микаела Мойоли. Сани буквално прелетя през трасето и подлуди до краен предел публиката, която я заля с бурни овации. Жекова беше страшно развълнувана и логично в този толкова емоционален миг не сдържа сълзите си. На няколко пъти с ръцете си насочваше сърце към феновете, отвръщайки на хорската любов... с любов. А този уикенд в Банско любовта беше искрена. Цареше небивала еуфория, хилядите хора, стекли се от различни краища на България, говореха само и единствено за Радо и Сани. "Те са нашите герои, обичаме ги!", възкликваха почитателите на зимните спортове.

Именно искрената любов на хората, насочена към Сани и Радо, които им отвръщаха със същите топли чувства, стопи ледовете под връх Тодорка и направи така, че слънцето да си проправи път и да изгрее точно за финалите на Радо вчера. А дъждът, който влоши условията по време на квалификацията преди обяд, беше прогонен... явно пак благодарение на истинската, искрена любов, която удави Бъндеришка поляна в изминалите три дни.

Благодарим ви, Сани и Радо! Най-вече за невероятната емоция. Със сигурност всички българи искрено желаем да преживяваме още много подобни мигове с вас. Продължавайте, доказахте, че можете! Благодарим на треньорите ви. Няма как да подминем организаторите, които доказаха, че ние - българите, не отстъпваме по нищо на другите. Още повече след като вече приемахме стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини, а сега и елитът на сноуборда ни дойде на крака. С работа и желание високите цели са постижими... и с искрена любов.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ