Четвъртък, около 17:00 часа, гледам емисията на една от националните телевизии. Дават инструктаж "Етикет за публиката на тенис мачове". Замислих се защо им трябва да показват това. Все пак, за да отидеш да гледаш тенис трябва да имаш поне малка идея какво се прави и какво не. Трябва да имаш и поне малка идея, че това е спорт за джентълмени. И на корта и на трибуните.

Уви. Влязох в залата със закъснение и мачът вече се играеше. Докато чаках чинно да свърши нечетен гейм, за да си заема мястото, момиче на видима възраст 24-25 години опита да мине под въжето и да се качи на трибуните.

"Изчакайте. Поне по телевизията не сте ли гледали тенис?", попита стюардът.

"Гледала съм и КО? Не мога да вляза ли?", отвърна девойката, мляскайки звучно ядки и гледайки злобно стюарда.

Това обаче беше нищо в сравнение с поведението на публиката по време на мача на Григор с Янович. Освирквания, обиди.. И това между първи и втори сервис на поляка. Да, целта бе постигната и Янович се изнерви, което повлия на играта му. Но ние се изложихме. И днес ни разнасят навсякъде по световните тенис сайтове, а и не само по тях. Били сме диваци.

Да не говорим, че при всеки сервис съдията молеше за тишина. Реферът няколко пъти помоли и да не се снима със светкавици, но уви. Никой май не го разбра. Слаби познания по английски или просто слаба култура? Или пък се мислим за много интересни, че правим това, което съдията забранява? Вживяваме се в ролята на лоши момчета и момичета, пристъпвайки "законите" на тениса? Мислим, че помагаме на Григор? Не! Григор се явява домакин на своите колеги от АТП. И иска да им покаже, че сме гостоприемни, да се гордее с родината си, да покаже най-доброто от България. А гостите му получиха голяма порция селяния, голяма порция нерви и със сигурност най-хубавото от престоя им тук ще са последните крачки преди да се качат на самолета и да отлетят.

Добре, че турнира е от ранг "250", а не по-висок. Представете си как идват Джокович, Надал, Федерер и т.н., а ние ги псуваме като каруцари и ги освиркваме.

Не сме дорасли. Не сме дорасли да гледаме Григор и тенис от най-висока класа. Ако догодина никой не иска да дойде на "София Оупън" и се наложи да гледаме само играчи извън топ 400, не се чудете защо е така.

Не се радвайте и на изказването на Григор. Това си беше намек. А и Димитров е достатъчно голям спортист и умен човек, за да знае какво да каже. Да, публиката помогна на Григор, но с цената на какво? А какво ли ще каже Янович на колегите си от АТП за България? По-добре дори да не знаем. Никога никъде не е имало такова отношение към противников тенисист. Дори на турнира в Белград, който вече не се състои, при мачовете на Джокович винаги имаше уважение към противника.

От началото на годината в България се случиха няколко значими събития в спорта и "София Оупън" е едно от тях. А ние вместо да се радваме, показваме най-лошата си страна и се излагаме пред света.

Уважаеми свиркащи при игра, псуващи при игра, снимащи със светкавици, държащи се като чобани... по-добре не ходете на тенис. Има достатъчно футболни, баскетболни, волейболни и други спортове, в които да си изкарате нервите и комплексите. Тенисът е за културни и възпитани хора. Джентълментски спорт, в който публиката показва уважение и към двамата на корта.

И още нещо - в никакъв случай не ходете на следващите мачове на Григор от турнира. Направете услуга на себе си, на България, на Гришо и на всички останали нормални хора в тази страна.

P.S. Написаното се отнася единствено за тези, които се разпознават и не важи за тази част от публиката, която се държа подобаващо.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ