Безспорно най-добрият български треньор в момента и един от най-успешните в историята - Станимир Стоилов, празнува днес 50-годишен юбилей. За Мъри каквото и да се каже, ще бъде малко. Със завидни успехи като футболист и недостижими към този момент успехи като треньор.

Мъри е разказвачът на приказки. На "синята" приказка, на приказката на Астана. Стоилов е различният българин - работещ, мислещ, с философия на европеец, позитивен. Различният треньор - с философия за правилен футбол, с философия за налагане на млади футболист и с философия за красотата и безстрашието в играта.

Във футбола има едно клише - добрите футболисти рядко стават добри треньори. Е, Стоилов отдавна е оборил това твърдение. След четири титли като футболист и 5 купи, той става величие в треньорската професия.

Мъри влезе в новото си амплоа с гръм и трясък. С едно ярко и дори нахално изказване, което вбеси някогашния наставник на Левски Георги Тодоров. Но Мъри каза, че може и е готов, и го направи. Написа приказката, която до ден днешен с умиление разказват феновете на "сините". Хасковският специалист изведе тима от "Георги Аспарухов" в други висини. Направи немислимото тогава да вкара български тим в груповата фаза на Шампионската лига. А няколко месеца по-рано достигна до четвъртфиналите на Лига Европа (тогава Купа на УЕФА).

И ако това не бе достатъчно, за да убеди редица "специалисти", че е добър треньор, Стоилов стори още нещо, което не е правено от друг наш треньор - вкара втори отбор в груповата фаза на най-комерсиалния турнир. След "синята приказка" Мъри разказа и тази на Астана. И все още я разказва. Влезе в историята на Казахстан с три поредни титли, а местният футбол не бе и сънувал участие в Шампионска лига.

Казват, че порасналите хора не вярват на приказки. Те само ги четат. Едни на децата си, други на внуците си, а трети... Третите са тези, които ги пишат и разказват. А другите четат със захлас и искат още и още. Както искат още феновете на Левски, както искат още и тези на Астана.

А Мъри и след днес, когато става на 50, ще продължи да твори. Ще продължи да пише история в приказки. История за футбол, от която всеки настръхва. История, която половин България помни с трепет в сърцето. И приказка, която в Астана не искат да свършва.

Честит юбилей, Мъри! Пожелаваме ти само здраве! Всичко останало ти сам го постигаш!