Лудогорец приема Левски в двубой от 16 кръг на Първа лига. Срещата е от 17:30 часа в Разград и може да реши спора за титлата или пък да даде надежди на „сините”.

Тимът на Кирил Домусчиев спечели пет поредни титли на България и няма да е пресилено да се каже, че е доста пред останалите отбори в Първа лига, включително грандовете Левски и ЦСКА.

Козовете на разградчани са много, но един от основните е – чужденците. Щабът на Георги Дерменджиев и самият треньор правят едно основно нещо, което в другите отбори у нас не правят – дават време за климатизация.

През такова минаха всички чужденстранни звезди на тима. Джонатан Кафу игра за втория отбор доста време преди да влезе в първия, а след това да се превърне в голова машина, която е оценявана на над 10 милиона евро. Подобно е положението с Вандерсон, който също започна от втория отбор, а след това прекара време на резервната скамейка на първия тим. Какво да кажем за Козмин Моци, който в началото също бе резерва, а впоследствие се превърна в основен стълб на тима и дори има трибуна на свое име. През тези етапи минаха Абел Анисе, Хосе Паломино, Натанаел и Върджил Мисиджан.

В Левски положението и работата с чужденците е точно на обратния полюс. „Сините” вземат играчи, но ако до два месеца не са се превърнали в основни титуляри, ги разкарват. Списъкът с имена е много дълъг и се увеличава всеки трансферен прозорец. Показателен е примерът с Роман Прохазка, който дойде в Левски, след това бе даден под наем. Върна се, но бе недооценен и бе напът да си тръгне окончателно. Стечение на обстоятелствата остави словака на „Герена” и той бързо се превърна в най-добрия играч на тима и любимец на феновете.

При футболистите от Южна Америка климатизацията и свикването с живота и футбола в България е още по-дълъг и затова в Лудогорец проявяват търпение, което в Левски го няма. Вероятно още преди да е показал потенциала си, футболист с качества като Хеан Деса ще бъде разкаран. Договорът му ще бъде прекратен, Левски ще плати неустойка, а Деса след време ще покаже своето лице в друг тим. Така беше не с един и двама футболисти.

Ако в Левски, ЦСКА и останалите отбори искат да се развиват, трябва да обърнат внимание на работата на Лудогорец с чужденците. А основното е – търпение, даване на време и шанс.
Димитър АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ