Арсенал си спечели окончателно прозвището „най-голямата английска издънка в Европа”. Няма как да е другояче след общ резултат 2:10 срещу Байерн. И особено след 1:5 в своя дом снощи. Поражение, което е рекордно за „артилеристите” в цялата им европейска история вкъщи.

Главният виновник е известен на всички – Арсен Венгер. Французинът, който винаги търси причината за провалите в другиго, имаше наглостта да наговори глупост след глупост и след снощната катастрофа. Оправда се със съдията. И с лековатото си изказване стана по-смешен и от отбора си. От тима, от който трябва да се срамува.

След такъв резил най-добре е човек да замълчи, да стане и да си тръгне. Венгер отдавна се е изчерпал в Арсенал. След над 21 години престой раздялата в момента е жизнено необходима. Както за треньора, така и за клуба. В този доста дългичък период Арсен не спечели нито една европейска купа. Нито една! И като добавим, че последната му шампионска титла е през 2004 година, картината става още по-сива и още по-силно тласкаща към сбогуване.

Венгер трябва, освен с Арсенал, да се сбогува и с някои негативни черти от характера си и спортно-техническия си профил -  ако, разбира се, реши да продължи кариерата си някъде другаде. Да започне да търси причините за загубите първо в себе си. Да възвърне онова си лице, с което пристигна в Англия през 1996 година и с което проби в местния елит. Тогава от Арсен лъхаше на респект, на класа и на потенциал. Ненапразно успехите в първите седем сезона от престоя му на Острова бяха впечатляващи. 

От 2005 до 2014-а година обаче „топчиите” се превърнаха в ужасяващ антипод на прякора си – не спечелиха никакви трофеи на английска територия, а в Европа продължаваха да се излагат. След това за кратко – през 2014 и 2015-а ликуваха по два пъти с Купата и Суперкупата на Англия. И толкова!

Даже и най-търпеливите фенове не издържаха и запяха: „Искаме си отново нашия Арсенал”. За да го получат, е нужен нов Венгер. Всъщност, казано по-точно - нов треньор.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ