БЛИЦ СПОРТ по традиция ви представя паденията и провалите в световния спорт в края на всяка година. 2016-а беше време, в което освен познатите допинг, черно тото, укрити данъци, злоупотреби с властта и други подобни термини, научихме и нови – мелдоний, „Футбол Лийкс“ и „Фенси Беърс“. Последното е името на група хакери, свързвани с Русия, които направиха разкрития за системна употреба на допинг на известни спортисти, което е ставало с разрешението на Световната антидопингова агенция. „Футбол Лийкс“ пък разкри много интересни подробности от кухнята на футбола, особено за начините на укриване на данъци. През тази година имаше няколко големи спортни форума, които също станаха арена на падения и провали.

РИО 2016
* Тотален хаос с организацията на олимпийските игри. Част от помещенията в олимпийското село не бяха завършени и спортистите сами сглобяваха кревати, поставяха врати и тоалетни чинии, а на някои дори се налагаше да инсталират водопровод и електрическа система. Трибуна на комплекса по ветроходство се оказа недобре закрепена и беше обърната от силния вятър. Водата в басейна за скокове във вода пък за броени часове позеленя заради недоглеждане на хора по поддръжката относно химикалите за почистване. Понтонът за маратонското плуване пък потъна. Шофьорите на автобусите не знаеха маршрутите до съоръженията и това доведе до объркване, като плувци бяха откарани до стадиона за лека атлетика.
* Сигурността също беше на изключително ниско ниво. Някои от участниците бяха обрани по улиците на Рио, но имаше и кражби от техните стаи в олимпийското село. Куршум беше изстрелян към пресцентъра в комплекса за конна езда. Автобус с журналисти беше нападнат с огнестрелно оръжие, имаше и ранени. Имаше и единични инциденти и обири на журналисти. Полицай, отговарящ за сигурността на Олимпиадата, беше убит. Редица параолимпийци също бяха обрани.
* По един боксьор от Намибия и Мароко бяха арестувани по обвинения за изнасилване на бразилки.
* Бразилската състезателка по скокове във вода Ингрид Оливейра беше изгонена от Олимпиадата, защото преди състезание се отдала на интимни ласки със състезателя по каяк Педро Гонсалвеш.
* Американската звезда на плуването Райън Лохте и двама негови съотборници – Гунар Бентц и Джак Конгър, си измислиха обир при нападение на такси, а се оказа, че те са виновни. В пияно състояние американците са потрошили тоалетната на бензиностанция и са уринирали по стените.
* Членът на Изпълкома на МОК Патрик Хики беше арестуван заради „черна борса“ с пропуски и билети за състезания от олимпийските игри. В тази връзка бяха задържани и шестима членове на Националния олимпийски комитет на Ейре.

ЕВРО 2016
* Домакините от Франция демонстрираха огромни пропуски със сигурността. Първо фенове на Англия и Русия се биха с полицаите, а след това и помежду си по улиците на Марсилия, а след това си спретнаха меле и по трибуните. Сблъсъци между фенове имаше и в други градове и по други стадиони: немци се биха с украинци, след това с поляци; украинците и поляците имаха и меле помежду си; унгарски ултраси имаха сблъсъци с полицаи и стюарди на срещата с Исландия. Привържениците на Хърватия с бомбички и димки, внесени на стадиона в Сент Етиен, прекратиха мача с Чехия. Върхът на провала в сигурността беше атентатът в Ница, където камикадзе с камион за сладолед с вряза в тълпата на един площад. И това въпреки всичките взети мерки за предотвратяване на терористични актове срещу Евро 2016.
* За невъзпитаното поведение на германския селекционер Йоахим Льов знаехме още от Мондиал 2010, когато той беше изловен да яде носните си секрети. Сега обаче „лъснаха“ и други странности на Йоги. Хванаха го да души миризмата на гащите си отпред и отзад, както и да проверява как мирише потта под мишниците му.
* Провалите на Англия на големи първенства едва ли вече са някаква новина, но този път „трите лъва“ бяха елиминирани на 1/8-финалите от футболното джудже Исландия.
* Зрителите на финалната среща между Франция и Португалия бяха учудени от масовото нашествие на молци на „Стад дьо Франс“. На предишните мачове на този стадион такова нещо нямаше. Оказа се, че гафът е на организаторите, които предната вечер оставили прожекторите на съоръжението да работят цяла нощ, което привлякло огромния брой летящи насекоми.

КОПА АМЕРИКА СЕНТЕНАРИО
* Бразилия отпадна още в груповата фаза на Копа Америка Сентенарио, което доведе до уволнението на Дунга като селекционер на националния отбор. Отпадането на „селесао“ беше скандално, тъй като дойде след загуба с 0:1 от Перу, а Раул Руидиас вкара с ръка единствения гол в мача.
* Аржентина и Лионел Меси за втора поредна година загубиха финал на Копа Америка от Чили. Разочарованието беше толкова силно, че Меси обяви края на кариерата си в националния отбор. Впоследствие Бълхата промени решението си и се върна да играе за „гаучосите“.

МЕЛДОНИЙ
* Мария Шарапова даде специална пресконференция, на която разкри, че е дала положителна допинг проба за препарата мелдоний по време на Аустрелиън Оупън. Веществото е забранено за употреба от 1 януари 2016 година. Това доведе не само до наказание на рускинята, но и до оттеглянето на някои от най-големите й спонсори. Шарапова послужи за назидание и беше отстранена за 2 години, които впоследствие бяха намалени до 15 месеца.
* Положителни проби за употреба на препарата дадоха редица известни и неизвестни спортисти в различни спортове като плуване, лека атлетика, бокс и други. Общо над 140 спортисти бяха хванати с мелдоний, предимно от бившия Източен блок и републиките от бившия СССР.

ДОПИНГ
* Заради продължаващия скандал с допинговата система на Русия и направените разкрития от докладите на проф. Ричард Макларън (на снимката вляво) руските лекоатлети и щангисти получиха забрана за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Пълна забрана получи целият параолимпийски отбор на Русия. Страната пък загуби домакинството на няколко зимни състезания за 2017 година след разкритията за манипулирани допинг проби от Сочи 2014.
* Само на олимпийските игри в Рио де Жанейро бяха открити 28 положителни допинг проби.
* Международната федерация по лека атлетика издаде забрана на 4027 руски атлети да участват на международни състезания заради националната допингова система и манипулирането на взетите проби. След това Дария Клишина и Юлия Степанова бяха допуснати до участие в стартове, но без правото да представляват в Русия в тях.

ФЕНСИ БЕЪРС
* Хакерската групировка, свързвана с руските власти, извади доказателства за продължила с течение на години употреба на допинг във вид на лекарство от страна на редица известни спортисти. Сред замесените бяха тенисистките Серина и Винъс Уилямс (САЩ), гимнастичката Симон Байлс (САЩ), Рафаел Надал (Испания), Мо Фара (Великобритания), плувецът Ласло Чех (Унгария), колоездачите Крис Фрум и Брадли Уигинс (Великобритания), лекоатлетите Мишел Картър (САЩ) и Роберт Хартинг (Германия), тенисистките Бетани Матек-Сандс (САЩ) и Петра Квитова (Чехия) и много други.

ЗАЛОЗИ И ЧЕРНО ТОТО
* „Би Би Си“ излезе с разкритие, че 16 топ тенисисти са замесени в уреждане на мачове с цел печалба от залози. Беше обявено, че сред тях има шампион от Ю Ес Оупън и победител на двойки от „Уимбълдън“. Интернет блог публикува 15 имена на тенисисти: Игор Андреев, Теймураз Габашвили, Александр Богомолов (и тримата от Русия), Лукаш Лацко (Словакия), Иван Додиг (Хърватия), Андрей Голубев (Казахстан), Хуан Игнасио Чела (Аржентина), Матю Ебдън, Ллейтън Хюит (двамата от Австралия), Ян Хайек (Чехия), Алберт Монтанес, Даниел Химено-Травер (двамата от Испания), Янко Типсаревич (Сърбия), Майкъл Ръсел (САЩ) и Денис Истомин (Узбекистан). Бяха хвърлени обвинения и срещу Новак Джокович за умишлена загуба от Фабрис Санторо през 2007 г. От АТР обявиха, че се потвърдени 18 случая на уговорени мачове на високо ниво.
* Съмненията за залози не подминаха и Ю Ес Оупън, а мачът от първия кръг между Тимеа Бачински и Виталия Датченко (6:1, 6:1) беше разследван заради подозрителен поток от залози.
* Треньорът на Астра (Гюргево) Мариус Шумудика (на снимката вляво) беше наказан за половин година, след като бе доказано, че е залагал на мачове от местното първенство и чуждестранни срещи.
* Албанският Скендербеу беше изхвърлен от евротурнирите, след като беше доказано участието му в уговорени мачове.

ДАНЪЧНИ ИЗМАМИ
* Аржентинският национал Хавиер Масчерано беше осъден на една година условна и получи глоба от 800 000 евро заради данъчни измами.
* Италианската икономическа полиция стартира разследване за укриване на данъци от 35 клуба от Серия „А“ и Серия „Б“. Сред замесените футболни шефове са Адриано Галиани (Милан), Клаудио Лотито (Лацио), Маурицио Дзампарини (Палермо), Андреа дела Вале (Фиорентина) и други. Разследвани са и бивши и настоящи футболисти - Ернан Креспо, Есекил Лавеци, Чиро Имобиле, Херман Денис, Адриан Муту, Ернан Креспо, Антонио Ночерино, Марек Янкуловски, Габриел Палета, Емануеле Калайо, Кристиан Молинаро.
* Звездата на Барселона Неймар и баща му Неймар-старши бяха осъдени от съда в Сао Пауло. Двамата трябва да платят 100 хиляди евро за дължими данъци за 2007 и 2008 година. Освен това негово имущество на стойност 50 милиона долара беше запорирано.
* Новият президент на ФИФА Джани Инфантино отнесе обвинения, че използва офшорна сметка в Панама, за да укрива данъци.
* Звездата на Барселона Лионел Меси и баща му бяха осъдени на 21 месеца затвор заради три данъчни престъпления за около 4,1 милиона евро. Присъдите им бяха заменени с глоба по подобие на случая с Масчерано.
* „Футбол Лийкс“ и редица европейски издания разкриха схема чрез офшорни компании, чрез които Кристиано Роналдо е укрил данъци за около 150 милиона евро. Стана ясно, че други футболни звезди като Месут Йозил, Пепе, Рикардо Карвальо, Хамес Родригес и Радамел Фалкао също са използвали подобен начин за избягване на високите данъци в Европа.

ДА НОКАУТИРАШ САМ ИЗВЪН РИНГА
* Бившият световен шампион по бокс за професионалисти в полутежка категория Карлос Балдомир беше арестуван в Аржентина по обвинение в сексуално посегателство към 14-годишната му дъщеря. Властите в Буенос Айрес разкриха, че атаките към малолетното момиче са били в продължение на години. Жертвата е разкрила това на своята майка, която веднага е подала жалба в полицията.
* Руският боксьор Александър Поветкин даде две положителни допинг проба. Първата му беше за мелдоний и му беше опростена заради малкото открито количество от препарата. Втората беше през декември точно преди мача му за междинната титла на Световния боксов съвет срещу Бърмейн Стивърн. Руснакът е дал положителен тест за остарин.
* Световният шампион в свръхтежката категория Тайсън Фюри два пъти отлага реванша си срещу Владимир Кличко. Един път правата му за кратко бяха спрени заради съмнения в употреба на допинг. Десет месеца британецът обиждаше останалите бойци от категорията и заплашваше да ги нареди в редица и изнасили, а след това даде положителна проба за кокаин и титлите му бяха отнети.
* Шампионът на Световната боксова асоциация в суперсредна категория Феликс Щурм даде положителна допинг проба за анаболни стероиди след победата на 20 февруари срещу Фьодор Чудинов. Властите в Германия дори започнаха проучване дали боксьорът е нарушил федералния закон, който от декември 2015 г. обяви използването на допинг като криминално проявление.

БАСКЕТБОЛНИ ВОЙНИ
* Световната баскетболна федерация ФИБА и европейското й подразделение влязоха в сериозна война с Евролигата относно европейските клубни турнири. ФИБА Европа призова всички национални федерации да изхвърлят своите отбори, които се състезават в Евролигата и Еврокъп. Целта на европейската централа беше повишаване на нивото на собствените й турнири Шампионска лига и Купа ФИБА Европа, които обаче са със значително по-нисък награден фонд. Започнаха се съдебни дела, които стигнаха до Европейския съд и ще се точат с години. Дотогава баскетболът може сериозно да бъде разтърсен, тъй като в двата турнира на Евролигата са най-силните отбори на Стария континент.

В ДЪНОТО НА КОРТА
* Австралийският тенисист Ник Кирьос никога не е крил, че е професионален спортист единствено заради парите, а не от любов или интерес към спорта. На турнира в Шахнай обаче той нагледно показа незаинтересованост и по явен начин демонстративно загуби мача си от Саша Зверев. Заради поведението си Кирьос беше отстранен от тениса за три месеца и отнесе глоба от 16 500 долара.
* Серина Уилямс загуби полуфиналната среща на Ю Ес Оупън от Каролина Плишкова и по този начин сдаде първото място в световната женска ранглиста. Американката беше № 1 в продължение на 168 седмици. Мястото й на първата позиция беше заето от германката Анжелик Кербер.
* След серия слаби представяния по турнирите и силно представяне на Анди Мъри, Новак Джокович се раздели с първото място в световната ранглиста, което заемаше в продължение на 122 седмици.

СЕКС, НАРКОТИЦИ, ПРОБЛЕМИ СЪС ЗАКОНА И ПРАВИЛАТА
* Педофилски скандал избухна в Англия, след като над 350 настоящи и бивши футболисти разкриха, че през години са били подложени на сексуален тормоз от страна на бившите си треньори в детските и юношеските формации.
* Разследване за педофилия разтърси и американската гимнастика. Там бяха повдигнати обвинения срещу лекари и треньори на отбори. Като свидетел дори беше разпитана и четирикратната олимпийска шампионка от Рио 2016 - гимнастичката Симон Байлс.
* Английският футболен национал Джак Уилшър беше арестуван след сбиване пред бар.
* Английският футболен национал Адам Джонсън беше пратен в затвора за шест години заради сексуално посегателство над малолетно момиче.
* Бившият футболист на немските Борусия (Мьонхенгладбах) и Кайзерслаутерн Марсело Плеч бе задържан с почти 800 килограма марихуана в Бразилия.
* Финландският национал Роман Ерьоменко беше наказан за две години, след като даде положителна проба за кокаин след мач от Шампионската лига.
* Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън беше изхвърлен от казино в Нова Зеландия, след като наруши правилата за поведение в хазартния комплекс и се появи с шапка, очила и започна да снима с телефона си.
* Американската легенда на ските Пикабо Стрийт беше задържана заради домашно насилие, при което нанесе рана на главата на баща си.
* Турският гранд Галатасарай беше изваден от евротурнирите заради нарушение на правилата за финансовия феърплей.
* Генералният секретар на ФИФА Жером Валке беше уволнен от поста си заради подозрения в корупция. Така световната футболна централа отстрани дясната ръка на бившия президент Сеп Блатер, който също беше принуден да напусне поста си. Впоследствие Валке бе отстранен от футбола за 12 години.
* Комисията по етика към ФИФА започна разследване срещу новия шеф на централата Джани Инфантино заради подозрения в използване на служебни средства за лична употреба като семейна екскурзия, закупуване на тренажор, матрак, смокинг и цветя. Впоследствие тези обвинения не бяха доказани.
* Испанските грандове Реал (Мадрид) и Атлетико (Мадрид) получиха забрана за картотекиране на нови играчи за два трансферни прозореца заради нарушаване на правилата при привличането на непълнолетни футболисти. Впоследствие Реал обжалва и наказанието му беше намалено наполовина. Появиха се слухове, че заради същото провинение може да бъдат санкционирани Валенсия, Виляреал, Райо Валекано и Гранада.

ТРЕНЬОРСКИ НЕВОЛИ И НОМЕРА
* Селекционерът на националния отбор на Англия Сам Алардайс подаде оставка след само 67 дни на поста и един мач начело на отбора, след като „Дейли Телеграф“ разкри как обещава помощ на бизнесмени от Близкия изток при заобикаляне на трансферните правила на Острова.
* Луис ван Гаал беше уволнен като мениджър на Манчестър Юнайтед само два дни след спечелването на ФА Къп и година преди изтичането на договора му.
* Рафаел Бенитес преживя два тежки момента в рамките на няколко месеца. Първо в началото на годината беше уволнен от Реал (Мадрид) след само 25 мача начело на тима, а след това изпадна от английския елит начело на Нюкасъл.
* Марсело Биелса извъртя долен номер на Лацио. Аржентинският специалист подписа договор с „орлите“, а само два дни по-късно се отказа от него./БЛИЦ СПОРТ