Волейболният Нефтохимик стана шампион на България след 10-годишна пауза. За последно тимът стъпи на върха през 2007 година, направи го и преди няколко дни. Бургазлии не оставиха съмнение, че на този етап са без конкуренция в България. Съставът им наистина е звезден – с братята Братоеви и Ники Николов, трудно някой би могъл да ги победи. Един човек обаче заслужава огромно уважение. Напълно си го заслужи.

Треньорът Петър Дочев е човек, който не обича да бъде център на вниманието. И никога не е бил. Малко говори, но много работи. И постига успехи. Ако сте забравили, ето какво свърши Петър Дочев в последната една календарна година. Той пое Нефтохимик през август 2015 година. Отборът финишира на първо място в редовния сезон 2015/16. През есента на 2016-та Нефтохимик и Петър Дочев спечелиха Суперкупата на България. Сега станаха и шампиони. Три първи места от три възможни... Предстои и Купа на България. Нефтохимик е фаворит и за този трофей. Ясно е, че успехите са и заради наличния потенциал от страхотни волейболисти. Но някак си остава впечатлението, че акцентът се измества и не се отдава значимото на Дочев.

Нали знаете, че при провал на даден отбор, първият пътник е треньорът. А при успех?! Нима треньорът, помощниците му и целият екип не заслужават да бъдат похвалени?! Само че Петър Дочев не е от онези хора, които си просят покани в медиите. И затова някак си тактично е наврян в ъгъла. А не трябва, защото доказа, че може да работи и да печели. В тази година поне три пъти му се наложи да формира нов състав и пак да печели.

Някои ще кажат, че с Валентин и Георги Братоеви и с Николай Николов всеки може да побеждава. Така е, но и не е съвсем така. Ясно е какво става, когато в една стая се съберат много звезди. Особено с характери. И затова трябва майсторлък. Да умееш да ги обединиш да играят за каузата на един отбор, а не за себе си. Това Петър Дочев го направи и повярвайте, никак не му бе лесно. Успехът иска компромиси и всеки в Нефтохимик ги направи. Така трябва, за да се върви напред. Дано компромисите не започнат да бъдат само от едната страна, защото тогава се превръщат в задушаване...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

P.S. - Сашо Везенков за пореден път доказа, че е един от най-добрите спортни ръководители в България в последните 15 години. Със сигурност феновете на Нефтохимик не са го разбрали правилно и не бива да се сърдят. Той никога не би целял да обиди верните привърженици на отбора, които наистина заслужават уважение за подкрепата. Но е ясно и че без финансовата подкрепа на "голямата компания", както самият Везенков се изрази, Нефтохимик едва ли щеше да печели трофеи. Няма нужда от скандали, разберете се и продължавайте да браните върха.