“Никой не е пророк в собствената си страна”. Тая фраза се е запечатала в съзнанието ми и. Преди време я използва Мариана Стоичкова – жената на най-успелия български спортист. Говореше, че в България мине не мине и някой плюва по Ицо, а мине ли Калотина го носят на ръце. Особено в Барселона, в Америка, в Мексико, с една дума по целия свят. Само тука кусури му намираме.

Същото е и с българските треньори по футбол. Тук многознайните “специалисти” ги правят на нищо. Като се почне от това кой да играе и да не играе, как да играе, с кой крак да ритне и как да падне за фаул, та се стигне до фундаментални съвети за оправяне на футбола... и държавата. Абе, с една дума, тия “специалисти” оправят всичко и затова сме на това дередже.

Българските треньори, работили в чужбина, колкото и малко да са, са признати. Уважавани са. Няма да е пресилено, ако напишем, че на места са носени на ръце и после са ги викали обратно. Ивайло Петев получи такава любов в Кипър, каквато никога няма да получи в България. А не съм чул някой от родата му да е с кипърски корени. Само че там хората те уважават заради това, което правиш и което работиш, а не заради това как изглеждаш, дали си човек на човека или си еди кой си. Петев стана два пъти шампион на България, има купа и суперкупа с Лудогорец, за малко да стане шампион на Кипър с АЕЛ и само разправии, скандали и прекратен последен мач срещу АПОЕЛ му попречи да ликува с трофея. Само че тук “разбирачите” викат – не ставал, не можел. Как, бе, господа, разбрахте, че не ставал?! Погледнахте ли с какъв материал работи Петев в националния отбор? Много пъти писахме, че и Моуриньо заедно с Гуардиола да дойдат националният отбор е това, няма да се оправи, няма да тръгне нагоре. Просто защото това са ни футболистите, други нямаме.

БЛИЦ поднесе ексклузивната новина, че Динамо Загреб чака Ивайло Петев. И те ли са балами, или са видели, че този човек работи?! Съмнявам се точно многократният участник в Шампионската лига да си хвърля парите на вятъра за човек, който не ставал...

Какво ще кажете за Стойчо Младенов? В България много хора му надничат в канчето. В Египет го носеха на ръце. Изпратиха го със сълзи на очи. А Ясен Петров. Не ставал за Левски?! Сигурни ли сте?! Този човек подлуди Китай, където парите са толкова, че могат да затрупат целия ни футбол. Изпратиха го със сълзи на очи. Станимир Стоилов?! В Астана сто процента ще му направят статуя още приживе, ако ги направи пак шампиони. Все още не са го изпратили със сълзи на очи. Димитър Димитров-Херо?! В Иртиш такива победи не са сънували. Георги Василев-Гочето?! И днес, когато се спомене това име в Германия, феновете стават и отдават уважение на Генерала. Има и още, просто избрахме няколко примера. Да продължаваме ли...

Няма смисъл. Тук “разбирачите” и “специалистите” са много. И все са недоволни и смятат, че нашите треньори не стават. А по света е друго. Изпращат ги със сълзи на очи. Просто никой не е пророк в собствената си страна.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Гласувайте в анкетата на БЛИЦ: Кой е най-подходящ за национален селекционер