Винаги съм смятал, че мястото на феновете е на трибуните. А начинът да подкрепят любимия си отбор е като си купуват билети или сезонни карти. Феновете нямат място в управлението на даден клуб. Не и в момента, не и в България. Може би един ден след един век ще ги стигнем онези на Запад, които все се стремим да гоним. И тогава, в един хубав ден, нашите фенове, влязат като нормални хора в управлението на футболните клубове. Сега обаче категорично не. Те да определят кой ще е треньор, кой ще бъде спортен директор, помощник, носач на конуси или кондиционен треньор. В повече идва цялата тази работа. ДА, категорично съм наясно, че футболът е за феновете. И че без фенове няма футбол. Само че тук феновете злоупотребяват и искат да управляват. А ТОВА НЕ Е ТЯХНАТА работа. Ама в Барселона феновете избирали президента. Да, бе, избират го, ама като членуват в клуба, плащат доста солиден годишен членски внос и отиват на избори. Как е тук? Тук нашите фенове правят далавери покрай клубовете, продават едни неща в секторите, снабдавят с други подобни, уговарят си схватки, изкарват глоби, бият, палят. У нас клубовете не са устроени по онзи начин като на Запад, дори чисто юридически нещата не са сравними. Видяхме едни хора в един друг клуб как поискаха управлението. И го получиха. И какво?! Бяха страхотни ръководители.

Наиграхте ли се в Ботев?! Хайде сега намерете нов собственик, който да дава пари и го доведете. От години гледам, че в Пловдив се е задръстило от пловдивчани, които помагат на футбола. С лопата да ги ринеш. Румен Чандъров беше една от последните опции за някакво бъдеще на Ботев. Сега такава не се вижда. И Ботев ще потъне. Не че футболът свърши, когато “канарчетата” бяха във “В” група. Не че и тогава не се събираха по 15 хиляди на мач. Ама беше друго, когато отборът игра в Лига Европа и скандира името на... Станимир Стоилов.

Драги фенове на Ботев, нали и Мъри беше “говедо”. Що скандирахте името му, когато разпра Астана с 5:0 в Бургас. И пускахте “блу канари” и мечтаехте за големи мачове. Ами Сашо Александров-Кривия, Георги Марков, Николай Костов, Мариян Огнянов, Лъчезар Балтанов... Ами то половината футболисти и треньори, минали през клуба в последните години, са все “говеда”. Как точно сега се сетихте, че Николай Митов не го харесвате. Нямам никакво намерение да защитавам Митов, дори личното ми мнение е, че не е правилният човек за Ботев. НО НЕ ЗАЩОТО е “говедо”. Това е абсолютно глупав аргумент. Това всъщност не е аргумент, за да бъде изгонен. Ако се провали, покажете му пътя и да бъде сменен. Но че бил говедо не е сериозно. По-възрастни колеги споменаха, че и преди половин век Васил Спасов-Валяка е направил Ботев шампион в най-лудия сезон. Хора, и той е говедо, бе...Не се излагайте. Така губи Ботев, не Митов. Той дали ще е треньор на Септември (София), обединен клуб от Разлог и Петрич е все тая. Само че Ботев губи с напускането на Чандъров. На днешно време много  хора с пари няма, а такива, които дават във футбола още по-малко.

Ако искате си върнете Христолов. Помните ли какво беше при Митьо, как го наричахте...Разгонихте му фамилията и го махнахте, вероятно с пълно право. Ако не помните имената на Франческо Салерно и Малу Мпасинкату, да ги припомним. Егати пичовете бяха. Даже бяха готови да възкресят Ботев. Само че станаха за смях и подигравки. Сега се намери достатъчно възпитан човек, който имаше стратегия. Като се почне от най-долу с юношеската школа (ДИТ) до първия отбор (Ботев). Само че няма кой да седи и десет души (може и 30 да са), да му скачат на главата и да казват на кого ще си дава парите. Пак се връщаме на онова – мястото на феновете е на трибуните. Няма как те да кажат на някой как да си дава парите и кого да избере за треньор. Нека покажат с присъствието и подкрепата си или с бойкота, че този човек е желан или не, но подобни постъпки са неприемливи.

Сега наиграхте ли се?! Намерете начин да си върнете собственика, за да не ходите пак по селските стадиони във “В” група. Защото подобен развой никак не е далечен. А и непознат...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ