След снощния героизъм Лудогорец може да бъде обявен за най-титулувания български отбор през ХХI век. Разградчани влязоха за втори път в групите на Шампионската лига, което не се е отдавало на нито един друг наш тим.

„Зелените” са абсолютен властелин в родния клубен футбол, след като спечелиха пет поредни титли в първенството.

Уникалните успехи, които Лудогорец пише, се дължат най-вече на двама души. Единият безспорно е Кирил Домусчиев, чийто проект се оказа повече от успешен. Преди години, когато бизнесменът се оттегли от ЦСКА и акостира в Разград, му предричаха пълен провал. Случи се обаче точно обратното – босът взе малкото провинциално отборче и за отрицателно време го превърна в хегемон.

Вторият човек е Георги Дерменджиев – проектантът на европейските подвизи на разградчани. Именно той вкара Лугодорец за първи път в групите на Шампионската лига преди две години. Сега подвигът беше повторен.

Излишно е да припомняме в какво състояние бяха изпаднали „зелените” след раздялата с Дерменджиев. Тимът буквално се срина, тъй като експериментите с португалеца Бруно Рибейро и Едуард Ераносян се оказаха несполучливи.

Това принуди връщането на Дерменджиев.  Някои „специалисти” отново предричаха провал, но архитектът на лудогорските победи набързо върна отбора там, където му е мястото – на върха и най-вече в Европа. Всъщност, още отсега е ясен най-добрият треньор на България за 2016 година...

Мнозина доскоро твърдяха, че Лудогорец печели с лекота първото място в България не защото е най-добрият, а защото е най-малко слабият отбор у нас. Ако беше така обаче, разградчани щяха да приключат рано-рано участието си в евротурнирите. А те не само, че не приключват, но и за втори път стават част от най-комерсиалния футболен турнир.

С поредното влизане в Шампионската лига освен солидна финансова печалба (минимум 15 милиона евро) за себе си, а и за другите ни отбори, Лудогорец си осигури и стабилна основа за още и още триумфи. Най-вече на родна територия, където поне на този етап „зелените” нямат реален конкурент в борбата за титлата. И ако скоро не се появи такъв или такива, току-виж  разградчани счупят и рекорда на ЦСКА за най-много спечелени поредни титли. Те не са нито пет, нито шест, а девет...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ