Онзи ден на "Васил Левски" се игра мач ЦСКА - Левски. За някои се игра просто дерби, за други Вечно дерби. Че беше дерби - спор няма. Че беше Вечно обаче - едва ли.

Основната теза на твърденията, че било Вечно дерби е поведението на феновете на "сините", които били припознали врага. Не, феновете на Левски не припознаха ЦСКА. Феновете на Левски отидоха на стадиона, за да погребат ЦСКА.  А ЦСКА официално загина на 12.09.2016 година. Когато вечният ти враг приключи съществуването си, няма по-нормално нещо от това да го изпратиш в последния му път. И какъв по-хубав повод от мач с нов отбор, който взе името, стадиона и цветовете на врага ти. Клуб, който акостира от Ловеч на "Армията" и изрева "Ние сме ЦСКА!".

Не, господа, не сте. Вие сте си Литекс - пребоядисан и дошъл в столицата да играе мачовете си.

Версията "Секторът на Левски се пръска по шевовете" също губи смисъл, защото толкова фенове имаше и срещу Лудогорец.

Версията "Кога с Литекс е имало толкова много фенове на Левски" - имаше ги на прекъснатия мач и на много други. Мачовете с Литекс винаги са имали особен заряд. Винаги са били напечени и винаги пред пълен стадион. Както в събота. Както на всеки изминал мач в Ловеч, където секторът за "сини" фенове се пръскаше по шевовете.

Версията - "Люпко Петрович, легенди и ветерани обявиха, че това е ЦСКА". За сърбина е ясно - той си е пил ракията с шефовете на новосъздаденото дружество и има приятелски отношения с тях. В което няма нищо лошо. Люпко опита по този начин и да надъха футболистите си. Добра тактика - ЦСКА е по-голям дразнител от Литекс.

Легедните и ветераните. Повечето го казват от куртоазия. Други - защото са близки с някои ръководни фактори от Ловеч и околията. Трети - защото виждайки какво е нивото и положението в родния ни футбол, се надяват да го събудят с измислянето на Вечно дерби.

Вечно дерби вече няма. Питайте онази "червена" част, която си призна, че в събота е стискала палци за Левски. Онази голяма"червена" част, която не припозна новото дружество. Онази част, която не отиде на стадиона и не ходи на мачовете. Онази част, която стои зад думите си отпреди година и нещо, че няма да приеме Литекс да се превърне в ЦСКА. И ще подкрепя автентичния клуб, каквото и да се случва с него. Някои забравиха под какво се подписаха, но други - не. Думите тежат и се помнят.

Да ви попитам, ако утре 30 човека основат клуб в Полско Пъдарево, кръстят го Левски, сложат сини екипи и заиграят на "Георги Аспарухов", те истинския Левски ли ще са? Ако Левски фалира и се пръкне друг клуб, вие ще го припознаете ли за автентичен Левски? За клуб с история? За клуба, от който са тръгнали десетки легенди. Ще го припознаете ли за ваш вечен враг? Ако Левски фалира и бъде закрит на 102 години, догодина ще кажете ли, че някое новосъздадено дружество Левски е на 103? Не, няма да го направите.

И последно: Ако Левски срещне ЦСКА 1948 на Вальо Илиев, това Вечно дерби ли ще е?
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ